Terugblik op het Live Case Symposium

Op zaterdag 21 september 2019 organiseerde het A.S.Z. een ‘Live Surgery Symposium’ voor de eerste keer in samenwerking met het OLV ziekenhuis. Vanuit diverse operatiezalen in het A.S.Z. werden een aantal ingrepen live gefilmd en getoond aan meer dan 450 aanwezige zorgprofessionals uit de regio, deze konden het congres gratis bijwonen vanuit het cultuurcentrum De Werf in Aalst. Naast huisartsen, specialisten, kinesitherapeuten en verpleegkundigen kregen ook studenten de kans om aan dit boeiend symposium deel te nemen.

 

Minimaal invasieve chirurgie

Minimaal invasieve chirurgie is de term die gebruikt wordt voor chirurgische ingrepen waarbij veel kleinere sneetjes gemaakt worden dan bij een ‘klassieke’ ingreep. Zachte weefsels zoals spieren en pezen worden hierdoor veel minder of helemaal niet beschadigd. Alle aanwezigen konden live volgen hoe de chirurgen in de operatiezaal zorgvuldig te werk gingen. De ingrepen betroffen interventies in het domein van Cardiologie, Abdominale Heelkunde, Interventionele Neuroradiologie en Vasculaire/Thoracale Heelkunde.

 

Tijdens de operaties gaf een collega-arts toelichting bij de live-beelden. Dr. Steven Rimbaut (hoofdarts A.S.Z.) was moderator van dienst en kon rechtstreeks vragen stellen aan de opererende chirurg. Live surgery geeft op een efficiënte en veilige manier inzicht in het werk van chirurgen. 

 

TAVI: Transcatheter Aortic Valve Implantation

De eerste live-sessie betrof een TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) door dr. M. Rosseel (medisch diensthoofd cardiologie A.S.Z.) en dr. I. Buysschaert (cardioloog A.S.Z.). Vroeger werden alle klepaandoeningen via chirurgie behandeld waarbij de klep hersteld of vervangen werd. De laatste jaren worden de aortaklepvernauwingen echter ook percutaan (door de huid) behandeld waarbij men een katheter met een kunstklep opschuift via een slagader tot op de plaats van de aortaklep.

Deze techniek is uitgegroeid tot dé referentie-behandeling voor patiënten met ernstige en symptomatische aortaklepvernauwingen en andere ziekteproblemen zoals nierlijden of een longaandoening. Deze techniek is een lichte ingreep en biedt tal van voordelen zoals een kortere ziekenhuisopname en sneller mobiel zijn.

In het A.S.Z worden jaarlijks een toenemend aantal kleppen vervangen, in 2019 werden er een tachtigtal TAVI’s uitgevoerd. Het ziekenhuis behoort dan ook tot de grote erkende TAVI-centra in België.

 

Robotgeassisteerde colectomie

Tijdens de tweede live-sessie werd een robotgeassisteerde colectomie uitgevoerd door dr. M. Poortmans (abdominaal chirurg A.S.Z.) en dr. B. Van Den Bossche (abdominaal en pancreaschirurg A.S.Z.). 

Het gebruik van de robot in de behandeling van colorectale pathologie is eerder realiteit dan toekomst. De resultaten zijn heel positief met een duidelijk verschil voor de patiënt voornamelijk wat betreft de postoperatieve pijn. De robotarmen geven de chirurg volledige autonomie en controle over het camerabeeld als de ‘drie handen’ om te opereren. De chirurg is daardoor in staat om weefsels beter zichtbaar te herkennen, waardoor hij meer precieze chirurgische handelingen kan stellen en waardoor bepaalde anatomische structuren beter zichtbaar worden.

We spreken van een ongeëvenaard 3D-High Definition dieptezicht, met sterke uitvergroting (x 10) van het operatieveld. Door deze precieze techniek wordt het herstel van de patiënt versneld en zijn er minder complicaties waardoor de hospitalisatieduur kan worden ingekort. Tevens evolueert het gebruik van de robot naar andere orgaansystemen zoals pancreaschirurgie en endocriene chirurgie. 

 

Endovasculaire behandeling van een intracranieel aneurysma met behulp van een intrasacculair WEB® device

De derde live-sessie ging over de behandeling van een intracranieel aneurysma, die live werd uitgevoerd vanuit het A.S.Z. door prof. dr. J. Peluso en dr. K. De Keukeleire (beiden interventioneel radioloog). Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige uitzetting van een slagader aan de oppervlakte van de hersenen. Deze afwijkingen bezitten een zwakke wand en kunnen dus aanleiding geven tot een bloeding in het hoofd. Om dit risico weg te nemen is het in sommige gevallen noodzakelijk om het aneurysma uit te sluiten van de bloedstroom. Vroeger gebeurde dit door een open hersenoperatie waarbij er een vaatclip aan de buitenkant op de hals van het aneurysma werd geplaatst.

Tijdens de afgelopen decennia is een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij er toegang tot het aneurysma verkregen wordt met kleine buisjes die via een slagader in de lies worden ingebracht. Het aneurysma kan van binnenuit opgevuld worden met platinum coils waardoor het afgesloten wordt van de bloedtoevoer. Tijdens deze live-sessie werd door prof. dr. Peluso en dr. De Keukeleire een nieuwe techniek toegepast namelijk inplanting van een WEB® device (Microvention). Deze behandeling maakt het mogelijk om een breder gamma aan aneurysma’s via de bloedvaten te behandelen en is veiliger dan de klassieke coiling. Bij coiling sluit de interventionele radioloog de zwakke plek in het bloedvat af embolisatie met fijne metaaldraadjes (coils).

 

Thoracale sympathectomie

Tijdens de laatste sessie, demonstreerde dr. Hans Coveliers (vasculaire en thoracale heelkunde A.S.Z) een endoscopische thoracale sympathectomie (ETS) voor hyperhidrosis palmaris. Deze techniek wordt aangeboden voor overmatig zweten van de handen of aan de oksels, het aangezicht en ingeval van psychosociaal storend overmatig blozen. De meest efficiënte manier om zweethanden te verhelpen is een operatie in de borstholte. Deze ingreep kan compensatoir zweten (verandering van het zweetpatroon met overmatig zweten ter hoogte van andere lichaamsdelen zoals voeten en onderrug) veroorzaken.

D.m.v. de operatierobot is het mogelijk om zeer selectief te werken waardoor compensatoir zweten wordt vermeden. Met de 3D-camera op de robotarm kunnen de minuscule zijtakjes van de sympaticusstreng weggebrand worden zonder de rest van de zenuwketen aan te tasten. Hierdoor verhoogt de patiënttevredenheid met excellente blijvende resultaten zonder storende bijwerkingen.

 

Voor herhaling vatbaar

De reacties tijdens dit live case symposium waren zeer positief. “Het was zeer spectaculair en leerzaam om de operaties live te kunnen meemaken. In onze praktijk ontmoeten we vaak patiënten met vragen over operaties en de nabehandeling. Na deze voormiddag kan ik veel beter antwoord geven op deze vragen” vertelde een aanwezige kinesitherapeut.

"Door een interdisciplinaire samenwerking kunnen alle zorgverleners de patiënt zorg op maat bieden. Zorgverleners hebben allemaal hun eigen expertise en zijn op hun manier onmisbare schakels in de zorg voor de patiënt. Het is belangrijk dat zij op een proactieve en geïntegreerde manier met elkaar samenwerken. Vanuit deze optiek hebben we dit symposium georganiseerd” , aldus dr. M. Rosseel, diensthoofd Cardiologie en medeorganisator van dit congres “Gezien de grote opkomst en het enthousiasme van de deelnemers, is deze conferentie is zeker voor herhaling vatbaar."

 

Het geheel werd afgesloten met een netwerkreceptie waarbij er nog heel wat werd nagepraat over deze interessante voormiddag.

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail