Wat te doen bij warm weer?

Vanaf morgen, woensdag 5 augustus 2020, stijgen de temperaturen en krijgen we een hittegolf. Tijdens zo’n warme dagen is het, zeker voor kinderen en ouderen, belangrijk om voldoende en regelmatig te drinken, ook als u geen dorst hebt. Doe dat ook al enkele dagen vóór de warmte eraan komt. Zo bouwt u een vochtreserve op. Zorg ook altijd dat u water op zak hebt, als u op stap gaat.

 

De meeste mensen lopen geen risico met extreme warmte indien ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.

 

Zorg voor anderen

Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Kent u alleenstaande senioren of zieken? Of vermoedt u dat er zo iemand in uw straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Misschien kan u wat boodschappen doen. Baby of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto.

 

Wees voorbereid

Zorg er voor dat u altijd water bij hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo komt u minder snel voor verrassingen te staan. Draag een hoofddeksel en zoek een plekje in de schaduw.

 

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of warmte u toch te pakken? Dan neemt u best op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voelt u zich niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als u toch twijfelt is het goed om uw huisarts te bellen.

 

Reageert u anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

 

Digitaal_scherm_WarmeDagen_2

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail