Geconventioneerd, niet-, of gedeeltelijk geconventioneerd

Om de patiënt te beschermen tegen onaangename financiële verrassingen maken de ziekenfondsen afspraken met zorgverleners over de tarieven. Wie het akkoord aanvaardt, respecteert de vastgelegde tarieven.

 

In België geldt het systeem waarbij tweejaarlijks tarieven worden afgesproken tussen de artsen, de ziekenfondsen en de overheid. Elke individuele arts kan deze overeenkomst ('conventie') aanvaarden, gedeeltelijk aanvaarden of niet aanvaarden. Afhankelijk van de situatie wordt er een status aan de arts toegekend.

 

Er zijn drie mogelijkheden:

  • de zorgverlener aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen. Dit zijn geconventioneerde zorgverleners. Zij rekenen de officiële tarieven aan en mogen geen ereloonsupplementen vragen.
  • de zorgverlener aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen, maar rekent enkel op bepaalde plaatsen of tijdstippen het officiële tarief aan. Dit zijn gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners.
  • de zorgverlener aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet en bepaalt vrij het honorarium. Dit zijn niet-geconventioneerde zorgverleners.

 

Of een arts al dan niet verbonden is, vindt u terug in de raadplegingsgids, bij de naam van de arts. Er is ook een overzichtslijst beschikbaar aan de onthaalbalie. Vraag gerust tot welk stelsel uw arts behoort.

 

Meer informatie over ereloonsupplementen vindt u hier. 

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail