Aangepaste bezoekregeling in A.S.Z. ziekenhuizen vanaf vrijdag 25/03/2022

Wegens een sterke stijging van het aantal coronapatiënten en toenemende besmettingscijfers in de regio laten we vanaf vrijdag 25/03/2022 slechts één keer in de week en één keer in het weekend 1 bezoeker toe voor max. 1 uur. Deze bezoekregeling geldt voor de drie campussen.  

Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.: Omwille van de sterke stijging van het aantal covidopnames, zien we ons genoodzaakt om onze bezoekregeling aan te scherpen. De druk op de ziekenhuizen is nog steeds erg hoog omwille van het hoge aantal coronapatiënten, bovendien moeten we er rekening mee houden dat dit aantal nog kan toenemen. Daar komt bij dat er in de zorg ook veel uitval is van personeel door ziekte en quarantaine. We begrijpen dat deze situatie voor veel patiënten heel moeilijk is en dat emoties daardoor soms hoog oplopen. Onze medewerkers hebben daar alle begrip voor, leven erg met onze patiënten mee en gaan tot het uiterste om iedereen zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Door nu streng in te grijpen kunnen we de veiligheid van onze patiënten en medewerkers waarborgen.

Volgende maatregelen dienen strikt gerespecteerd te worden:

  • De bezoeker dient verplicht een chirurgisch mondmasker te dragen, we bevelen een FFP2-masker (zonder ventiel) sterk aan. 
  • De bezoeker verklaart op eer dat hij/zij in de afgelopen 14 dagen geen positieve COVID-test heeft afgelegd, geen symptomen vertoont of een hoogrisicocontact heeft gehad.  
  • De bezoeker dient zich aan te melden aan de verpleegpost.  
  • Het bezoek duurt max. 1 uur. 

Algemene regeling:

  • Voor patiënten die op een meerpersoonskamer liggen met hun bed aan de deur en voor patiënten die op een eenpersoonskamer liggen, wordt er 1 bezoeker toegelaten op woensdag tussen 17u00 en 19u00 voor max. 1 uur.
  • Voor patiënten die op een meerpersoonskamer liggen met hun bed aan het raam, wordt er 1 bezoeker toegelaten op donderdag tussen 17u00 en 19u00 voor max. 1 uur.
  • Op zaterdag wordt er 1 bezoeker toegelaten voor de patiënten die op een meerpersoonskamer liggen met hun bed aan de deur en de patiënten die op een eenpersoonskamer liggen tussen 14u00 - 16u00 voor max. 1 uur. Op zondag kunnen de patiënten die op een meerpersoonskamer liggen met hun bed aan het raam bezoek ontvangen tussen 14u00 - 16u00 voor max. 1 uur. 

Uitzonderingen op deze bezoekregeling: 

  • Op de kraamafdeling: partner mag de hele tijd aanwezig zijn. De partner zal getest worden op COVID-19. Heeft jouw partner COVID-19 symptomen of een recente coronabesmetting op het moment van de bevalling, dan mag hij/zij enkel aanwezig zijn bij de bevalling zelf. De 2 grootouderkoppels kunnen 1 keer per verblijf langskomen, wel niet samen op dezelfde dag en max. voor 1 uur tussen 17u00 - 19u00. Gelieve dit concreet af te spreken met de ouders. Broertjes en zusjes zijn terug toegelaten op de materniteit max. voor 1 uur tussen 16u00 - 19u00. Vanaf 6 jaar dienen zij verplicht een mondmasker te dragen. 
  • Pediatrie: Beide ouders mogen aanwezig zijn. 1 ouder (of 1 begeleider) kan blijven inslapen mits geldige PCR-test. 
  • Intensieve zorgen: bezoek steeds in overleg met de afdeling. 
  • PAAZ: bezoek op afspraak
  • Spoedopname: begeleiding van de patiënt op de dienst Spoedopname is niet toegelaten, enkel indien medisch noodzakelijk en dan door max. 1 pers. 
  • Patiënten opgenomen op de Palliatieve Eenheid mogen continu bezoek ontvangen en bezoekers mogen ook blijven slapen. Er mogen wel max. 3 personen tegelijkertijd op de kamer aanwezig zijn.  
  • Patiënten in een palliatief traject op andere afdelingen: voor palliatieve patiënten is bezoek van max. 2 personen doorlopend toegestaan mits afspraak met de verpleegafdeling. 
  • Covid-19-afdelingen: Een patiënt die binnenkomt en getest wordt, gaat sowieso eerst in isolatie tot zijn/haar testresultaat gekend is. De patiënt wordt tot dan gezien als “vermoedelijk COVID-positief” en mag GEEN bezoek ontvangen. Patiënten die COVID-19-positief zijn, kunnen geen bezoek ontvangen. Uitgezonderd: patiënten in kritieke fase of einde levensfase.

 

covidafdeling A.S.Z. Aalst (c) Kirsten Segaert