A.S.Z. hartcentrum plaatst als eerste PASCAL tricuspid clips in België

A.S.Z. hartcentrum behandelt als eerste in België een lekkage van de tricuspidalisklep met de nieuwste generatie PASCAL clips. Hierdoor kunnen onze cardiologen nog grotere lekkages van de hartklep aanpakken.

Bij een hartklepaandoening van de tricuspidalisklep kan de hartklep lekken bij patiënten met lang bestaand voorkamer fibrilleren of onderliggende afwijkingen van andere hartkleppen of pompfunctie van het hart. De tricuspidalisklep is één van de vier hartkleppen die zich bevindt tussen de rechterboezem en de rechterkamer van uw hart. Deze hartklep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom.

Het A.S.Z. behandelt lekkage van de tricuspidalisklep percutaan, dit wil zeggen via een katheter in de lies. Ons hartcentrum voert hiervoor percutane 'clipping' procedures uit, dit is een nieuwe techniek waarbij de klepblaadjes met behulp van een of meer clipjes naar elkaar toe worden getrokken. Hierdoor is er een afname van het lek, waardoor het hartfalen beter onder controle is, en ook de patiënt zich een heel stuk beter voelt. 

Er zijn reeds een tiental patiënten met deze innovatieve techniek behandeld in ons hartcentrum. Recent werden er twee patiënten met de nieuwste generatie PASCAL clips behandeld. Dit zijn de allereerste patiënten in België die met deze splinternieuwe, innovatieve clips zijn behandeld, waarbij we nu nog grotere lekkages met deze techniek, via de lies, kunnen aanpakken. 

Meer informatie over klepheelkunde vindt u hier

PASCAL PLATFORM EDWARDS LIFESCIENCES

Foto: Pascal Platform © EDWARDS LIFESCIENCES