Bevallen en corona: wat moet je weten?

Hoe bereid ik me voor op de bevalling? Wat moet ik meebrengen naar het ziekenhuis? Hoe verloopt de bevalling? Hoe zit het met een epidurale verdoving? Wanneer wordt er gekozen voor een keizersnede? Wat moet ik administratief regelen na de bevalling? Deze informatie vind je allemaal terug bij het specialisme verloskunde. 

Om je correct te informeren kunt in volgende brochure alle informatie terugvinden over het bevallen in het A.S.Z.:

Download brochure

Opgelet! De meest recente bezoekregeling lees je hier.

Meer informatie over rooming-in

Virtuele rondleiding verloskwartier

Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over COVID-19

We begrijpen dat u zich vragen stelt over uw zwangerschap en bevalling in coronatijden. Hieronder vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen. Weet in elk geval dat u in veilige handen bent in ons ziekenhuis en dat alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

Vaccinatie Covid-19

Vaccinatie Covid-19

Als u zwanger bent, behoort u tot de prioritaire groep om gevaccineerd te worden tegen COVID-19. 

Is het veilig om me te laten vaccineren?

Is het veilig om me te laten vaccineren?

In België heeft de Hoge Gezondheidsraad beslist dat zwangere vrouwen zich prioritair kunnen laten vaccineren en dat deze vaccinatie volstrekt veilig is. Er wordt aangeraden zich te laten vaccineren voor het derde trimester (< 32 weken). Vaccineren op een meer gevorderde zwangerschapsduur heeft zeker ook nog zin. Door u te laten vaccineren, verlaagt u de kans aanzienlijk dat u ernstig ziek wordt door het coronavirus. U geeft ook antilichamen door aan de baby, waardoor u ook uw kindje deels beschermt in de eerste levensmaanden. Ten slotte zullen er ook antilichamen overgaan in de borstvoeding als u deze kunt en wilt geven. De potentiële nadelen van een vaccin wegen niet op tegen de evidente voordelen.

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?

Infectie met COVID-19 kan effectief een ernstiger verloop hebben tijdens een zwangerschap. Op basis van deze informatie, wordt dan ook intussen aangeraden om alle zwangere vrouwen prioritair te laten vaccineren. 

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

In erg zeldzame gevallen, kan er een transmissie optreden tijdens de zwangerschap van het COVID-19-virus van moeder naar ongeboren kind. Er zijn maar beperkte gegevens hierover beschikbaar. Maar het ondersteunt de maximale vaccinatie van alle zwangere vrouwen. Na de bevalling kan uiteraard COVID-19 worden doorgegeven via contact van moeder naar baby toe.

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Ik ben besmet met Covid-19, gaat mijn afspraak door?

Ik ben besmet met Covid-19, gaat mijn afspraak door?

Overleg met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met Covid-19 heb?

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met Covid-19 heb?

Het virus is al uitzonderlijk aangetoond in borstmelk, doch het is niet beschreven dat de baby hier echt ziek kan van worden. De voordelen van borstvoeding blijven dus veel groter dan de mogelijke risico’s. Het geven van borstvoeding wordt dus zeker aangeraden, ook voor moeders die COVID-19 opliepen.

 Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondmasker en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, borsten wassen, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in uw nabijheid, valt het te overwegen om gekolfde voeding door een gezond persoon te laten geven.

Kan mijn partner bij de bevalling zijn/blijven slapen?

Kan mijn partner bij de bevalling zijn/blijven slapen?

Uw partner mag bij de bevalling aanwezig zijn indien hij/zij geen symptomen vertoont van Covid-19. Uw partner moet zich wel aan alle maatregelen houden.

Video: zwangerschap en coronavaccinatie