Maagscintigrafie

Uw arts heeft u naar de dienst nucleaire geneeskunde verwezen voor een maagledigingsscintigrafie. Andere benamingen voor dit onderzoek zijn maagscintigrafie, maaglediging vast voedsel of een maagledigingstest.

Het is belangrijk te weten dat dit onderzoek veilig en pijnloos verloopt.

Een maagledigingsscintigrafie is een onderzoek waarbij we beelden maken van de maag. U krijgt een ontbijt aangeboden, waaraan een kleine hoeveelheid radioactiviteit is toegevoegd. Deze radioactieve stof zendt gedurende een korte tijd een zwakke straling uit. Gedurende minimum 2 uur nemen we om het half uur foto’s van uw maag. Zo kunnen we dit voedsel op zijn weg door de maag volgen. Aan de hand hiervan krijgt uw arts informatie over de snelheid waarmee uw maag het voedsel naar de darmen transporteert.

Maagscintigrafie is nuttig bij een aantal spijsverteringsklachten en bij aandoeningen waarvan bekend is dat zij de maaglediging vertragen. Ingeval van vertraagde maaglediging kan u mogelijk met medicatie worden geholpen.

Verloop onderzoek

  • Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet U nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf middernacht niet meer mag eten, drinken of roken. U krijgt een ontbijt aangeboden als onderdeel van het onderzoek.

Ook uw ochtendmedicatie neemt u niet in. U kan deze meebrengen (bv. Insuline) om te nemen bij uw proefontbijt. Diabetespatiënten dienen, indien nodig, in overleg met hun huisarts of endocrinoloog, de dosering van insuline aan te passen. Medicatie die ingrijpt op de werking van de spijsvertering bvb. Prepulsid®, Motilium®, Primperan®, Buscopan®, Probantine®, Erytromycine®, Zantac®, Omeprazole® stopt u best 3 dagen voor het onderzoek, tenzij de aanvragende arts hier anders over oordeelt.

  • Inschrijving onthaal

Bij aankomst in het A.S.Z. laat u zich eerst inschrijven bij het onthaal. Breng uw identiteitskaart mee. Vervolgens begeeft u zich naar de dienst nucleaire geneeskunde.

  • Inschrijving nucleaire geneeskunde

U meldt zich aan bij het secretariaat nucleaire geneeskunde. Hier dient u uw klevers en de verwijsbrief van de arts af te geven

  • Het onderzoek

U krijgt een ontbijt aangeboden, dat voor u ter plaatse wordt klaargemaakt. Deze maaltijd bestaat meestal uit een gebakken ei, 2 boterhammen en een glas water. Het glas water drinkt u leeg na de maaltijd. Daarna starten we direct met de 1ste opname. Hierbij ligt u op uw rug op de onderzoekstafel tussen twee detectoren (boven en onder u).De bovenste detector zal zeer dicht bij u komen, maar u niet raken. Deze opnames duren 1 minuut. Dit wordt 5 keer herhaald met telkens 30 minuten tussen iedere foto. De totale tijd van het onderzoek bedraagt ongeveer 2,5 uur.

  1. Tussen elke opname dient u te blijven zitten in de wachtzaal.
  2. Elke opname kan meteen worden afgebroken mocht u onwel worden. Waarschuw de verpleegkundigen zo u claustrofoob bent.
  3. Laat juwelen of metalen voorwerpen het best thuis. U mag ze niet dragen omdat ze het beeld kunnen verstoren.
  4. De wachttijd kan u doorbrengen in de wachtzaal. Het is belangrijk dat u tussenin niets eet, drinkt of rookt. U brengt dan ook best een boek of wat tijdschriften mee. Tegen de middag is het onderzoek volledig afgelopen.

Resultaat van het onderzoek

Een arts van de dienst nucleaire geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek voor u de afdeling verlaat. Na het onderzoek wordt een verslag opgemaakt voor de behandelende arts die u ook het resultaat zal meedelen en indien nodig de gepaste therapie zal starten.

U krijgt ook de dag van het onderzoek een document mee met een code. Hiermee kan u later de resultaten van uw onderzoek online raadplegen via Pacsonweb. Hoe u dat kan doen staat uitvoerig op het document beschreven.

Veiligheid en straling

Het idee dat u een radioactieve stof krijgt toegediend, kan bij u vragen oproepen. Deze reactie is zeer begrijpelijk maar niet terecht. De stof zendt slechts een korte tijd straling uit en is na 12 uur praktisch volledig uit het lichaam verdwenen.

U noch uw begeleider of familieleden lopen enig risico. U kan dus na het onderzoek normaal omgaan met volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Wij adviseren wel om kinderen jonger dan 12 jaar niet langer dan een half uur bij u op de schoot te nemen gedurende de eerste 12 uur. Spelen, eten geven, verschonen en andere dagelijkse bezigheden vormen geen probleem. Ook beperkt u best het contact met zwangere vrouwen gedurende de eerste 12 uur.

Vanaf 12 uur na het onderzoek kan u weer alles doen wat u gewend bent. De radioactieve stof is dan praktisch volledig uit uw lichaam verdwenen.

Hebt u nog vragen?

Neem gerust contact op met ons

Dienst nucleaire geneeskunde A.S.Z.