COVID-19 richtlijnen voor de patiënten van de dienst hematologie en oncologie

Algemeen

COVID-19 is het ziektebeeld veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Dit ziektebeeld wordt gekenmerkt door o.a. koorts, hoest en kortademigheid. Besmetting met het coronavirus gebeurt via aerosol, lucht en mogelijk aanraken van besmette oppervlakken net zoals bij de seizoensgriep en verkoudheden. De incubatietijd (= tijd die verloopt tussen de infectie met het virus en de eerste symptomen) bedraagt ongeveer 2 tot 5 dagen en de symptomen variëren: geen klachten of lichte verkoudheid tot een ernstige longinfectie (pneumonie). In een klein aantal gevallen dient de patiënt te worden opgenomen op Intensieve Zorgen voor beademing. 

Patiënten met hematologische/oncologische aandoeningen hebben over het algemeen een zwakkere immuniteit (afweer). Dit deels door de aandoening zelf, en deels door de behandeling die ze krijgen. Ze hebben  dan ook mogelijk een verhoogd risico op infectie en dus ook meer kans om COVID-19 te ontwikkelen.

Patiënten die nog in actieve behandeling zijn of die nog recent (zes maanden of minder) met chemotherapie behandeld werden hebben een nog hoger risico. 

Wat kan u doen om het risico op infectie te beperken?

Voor alle patiënten en hun directe omgeving (familieleden of personen waarmee dagelijks een niet te vermijden contact is):

  1. Was uw handen regelmatig grondig met water en zeep of ontsmet ze met alcoholgel.
  2. Respecteer een afstand van 1,5 meter tussen jezelf en iemand die niest of hoest.
  3. Hoest in de elleboog of een papieren zakdoek die je meteen wegwerpt.
  4. Volg reisadvies, terug te vinden op volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Mag u nog gaan werken?

Voor patiënten die al meer dan zes maanden hun behandeling met chemotherapie hebben beëindigd, maken we een onderscheid tussen hematologische patiënten en oncologische patiënten:

Hematologische patiënten:

Indien u nog aan het werk bent, is het aangeraden zoveel mogelijk thuis te werken. Indien nodig kan u hiervoor een attest bekomen via uw huisarts of via ons secretariaat.

Oncologische patiënten:

U mag het werk verder zetten volgens de richtlijnen die door de overheid gegeven werden.

Voor patiënten die een actieve chemotherapie volgen (dit geldt ook voor chemotherapie/immuuntherapie die u thuis in pillen neemt) of een laatste toediening kregen minder dan zes maanden geleden:

  1. Indien u nog aan het werk bent, is thuiswerk verplicht. Indien nodig kan u hiervoor een attest bekomen via uw huisarts of via ons secretariaat.
  2. Vermijd absoluut contacten met personen die door omstandigheden een grotere kans hebben om met besmette personen in contact te komen en nog niet gevaccineerd zijn. Voor familieleden in deze situatie wordt thuiswerk aangeraden, indien mogelijk. 

Mogelijk wijzigen maatregelen wel als u volledig gevaccineerd bent. Vraag dit dan ook aan uw behandelend arts.

Mogen wij u vragen volgende maatregelen in acht te nemen als u naar het ziekenhuis komt:

  • Indien u komt voor raadpleging of behandeling, mag u 1 begeleider meenemen.
  • We proberen de wachttijden in de wachtzaal zo kort mogelijk te houden.

Heeft u koorts, voelt u zich onwel neem dan eerst contact met ons op, alvorens naar de raadpleging te komen. 

Wat in geval van koorts?

Voor patiënten die al meer dan zes maanden hun behandeling met chemotherapie hebben beëindigd: 

Neem contact op met uw huisarts. 

Voor patiënten die een actieve chemotherapie volgen of een laatste toediening kregen minder dan zes maanden geleden:

Neem contact op met onze dienst vooraleer u naar de spoedgevallendienst komt. Indien het noodzakelijk lijkt dat u opgenomen moet worden, laat het ons ook toe de spoedgevallendienst te verwittigen van uw komst en op de hoogte te brengen van uw medische voorgeschiedenis.

Nuttige telefoonnummers