Myocardscintigrafie

Voorbereiding op het onderzoek

  • Gelieve NUCHTER te zijn.
  • Aanvraagformulier meebrengen
  • Gelieve u voor dit onderzoek aan te melden op de dienst Nucleaire Geneeskunde (gelijkvloers - letter B volgen) op de dag en het uur van uw afspraak.
  • Gelieve 24 uur VOOR het onderzoek geen koffie, thee, cola meer te drinken of geen bana(a)n(en) meer te eten.
  • Een aantal medicijnen zijn van invloed op het onderzoek; uw cardioloog zal u vertellen of u de inname van bepaalde medicijnen moet onderbreken. Houdt u zich stipt aan deze instructies.
  • U kunt het beste in ruimzittende kleding en op gemakkelijke schoenen komen.
  • Neem eventueel wat te lezen mee, want u zal een aantal keren moeten wachten.
  • Gelieve (minstens) één boterham met een vet beleg(kaas, paté) mee te brengen.
  • Indien u diabeet (suikerziekte) bent : neem geen insuline of andere diabetesmedicatie in (breng deze mee naar het ziekenhuis !)

Doel van het onderzoek

Met behulp van dit onderzoek is het mogelijk om de doorbloeding van uw hart te beoordelen. Het geeft dus op een weinig belastende wijze informatie over het feit of uw kransslagaderen nog goed doorstroomd worden.

Dit onderzoek wordt gebruikt bij klachten van (meestal) pijn op de borst. Men kan ermee uitmaken of die klachten voorkomen van een vernauwde kransslagader . Zo kan men bepalen of een ingrijpender onderzoek of een behandeling noodzakelijk zijn.

Dit onderzoek wordt gebruikt bij patiënten die voorheen niets aan hun hart mankeerden, maar ook als de klachten terugkomen na een ballondilatatie of een bypass-operatie. Het gaat er dan steeds om na te gaan of het hart wel overal voldoende bloed krijgt toegevoerd.

Uitvoering van het onderzoek

Er wordt bij u van tevoren een infuus in de arm ingebracht. Het is de bedoeling dat het hart door het toedienen van een medicijn(via infuus) wordt belast. Er worden elektroden op de borst geplakt zodat tijdens het onderzoek op regelmatige tijdstippen een elektrocardiogram(hartfilmpje) kan worden gemaakt. Na toediening van de hartbelastende medicatie(enkele minuten) krijgt u een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve stof via het infuus in het bloed ingespoten. Na afloop van deze inspuiting dient u uw boterham met beleg samen met een glas melk (door de verpleegkundige aangeboden) te gebruiken. Hierna volgt een pauze, die tussen 1 uur en 2 uur duurt.

Na deze pauze worden foto’s van de hartspier genomen; u dient dan op een onderzoekstafel te gaan liggen en er worden een reeks opnames met een gammacamera gemaakt (myocardscintigrafie; duur 25 minuten). Dit onderzoek is volkomen pijnloos.

Het is mogelijk dat u enkele dagen later moet terugkomen voor een tweede onderzoek. Dit hangt af van de uitslag van het eerste onderzoek en zal met U worden afgesproken na afloop van dit eerste onderzoek. Voor dit tweede onderzoek dient u ook weer nuchter te komen en een boterham met vet beleg mee te brengen. U krijgt dan weer een injectie in een ader met dezelfde radioactieve stof als bij het vorige onderzoek maar deze maal gebeurt er geen hartbelasting. Na een pauze van 1 tot 2 uur wordt dan de tweede reeks opnames gemaakt.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat u tijdens of na het inspuiten van de hartbelastende medicatie pijn op de borst krijgt. Meldt u dit dan onmiddellijk aan de dokter en/of de verpleegkundige die bij het onderzoek aanwezig is.

Deze hartbelastende medicatie kan als bijwerking later hoofdpijn geven. Deze hoofdpijn reageert gewoonlijk goed op paracetamol (Dafalgan).

Resultaat van het onderzoek

Een arts van de afdeling Nucleaire geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek voordat u de afdeling verlaat. Voor verdere beoordeling en bespreking van het resultaat wordt u terug doorverwezen naar de cardioloog of de huisarts. U krijgt ook de dag van het onderzoek een document mee met een code. Hiermee kan u later de resultaten van uw onderzoek online raadplegen via Pacsonweb. Hoe u dat kan doen staat uitvoerig op het document beschreven