10-daagse van de Geestelijke Gezondheid: veerkrachtig zijn, dat doen we samen

Tussen 1 en 10 oktober zet het A.S.Z. het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Dit jaar staan ontmoeting en sociale verbondenheid centraal. Want als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan wel dat we contact met anderen nodig hebben. Warme, deugdelijke contacten laden onze batterijen op, geven ons de kans om te troosten en getroost te worden als het minder gaat, zorgen ervoor dat we gemeenschappelijke herinneringen opbouwen, … En steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer deveerkracht in het gedrang komt. Veerkrachtig zijn, dat doen we samen.

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op de 3 Vlamingen krijgt ooit te maken met ernstige psychische problemen. Niet lekker in je vel zitten is heel normaal. Soms wordt het je systeem gewoon even te veel en dan voel je je niet zo lekker. Wees niet bang om het er met anderen over te hebben. Je hoeft je niet schuldig of kwetsbaar te voelen. Het is heel menselijk.

Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft. Tijdens deze 10-daagse willen we mentale gezondheid bij volwassenen en kinderen meer bespreekbaar maken.

De tijd waarin we leven staat nog steeds volop in het teken van corona. Er worden nieuwe maatregelen getroffen, het aantal besmettingen neemt opnieuw toe. Wat er om ons heen gebeurt daar hebben we vaak geen controle over. Wat wel binnen onze mogelijkheden ligt is even stil te staan en ruimte creëren voor onszelf. Bij iemand terecht kunnen wanneer het minder gaat kan een groot verschil maken. Durf hulp vragen wanneer het nodig is: het is geen uiting van kwetsbaarheid, maar een uiting van veerkracht!


Tijdens deze 10-daagse organiseert het A.S.Z. verschillende acties:

  • Spreuken fleuren het A.S.Z. op
    In de wachtzalen van onze drie ziekenhuizen zal je allerlei communicatiemateriaal zien. Vanaf vrijdag 1 oktober duiken er op verschillende plaatsen in het ziekenhuis zittende figuren en bordjes. Op elke zijde van de silhouetten staan er fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Met deze spreuken willen we onze patiënten en medewerkers een instant glimlach opwekken en hen een goed gevoel geven maar ook hun doen stilstaan bij de afgelopen tijd. Want het is belangrijk dat je op tijd even stilstaat bij jezelf om ervaringen te verwerken en energie aan te vullen, zodat je je vitaal blijft voelen.
     
  • Webinar “You'll never walk alone”
    Datum: 
    woensdag 24 november 2021
    Uur: 20u00
    Tijdens dit gratis webinar staan we eerst even stil bij onze eigen veerkracht en ontdekken de kracht van samen veerkrachtig zijn. Meer informatie volgt nog.
     
  • Neem plaats in onze photobooth op de consultatie Kindergeneeskunde (campus Aalst)!
    Datum:
    maandag 4 oktober 2021 
    Uur: 10u00 – 17u00
    ‘Goed omringd zijn’ is één van de bouwblokken van mentaal welbevinden. Goed omringd zijn, maakt dat we ons goed in ons vel kunnen voelen, dat we ons gelukkig kunnen voelen. In een tijd waar alles heel vluchtig is nemen we graag de tijd om een leuke foto te maken. Deze photobooth heeft als doel om een fijne herinnering te hebben. Say cheese!
     
  • Ook kinderen hebben zorgen
    Tijdens deze 10-daagse krijgen opgenomen pediatrische patiënten een mooie, zelfgemaakte zorgenknuffel. Een zorgenknuffel kan je kind helpen om wat meer afstand te leren nemen van zijn of haar zorgen. De zorgen worden in de knuffel gestopt: zakje open zakje dicht. Sommigen verdwijnen vanzelf – eenvoudig weg omdat tijd soms veel verandert. Anderen kunnen letterlijk vanuit meer afstand bekeken en besproken worden.

Meer info: www.samenveerkrachtig.be

10-daagse Geestelijke Gezondheid
pop