10de Week van de Valpreventie: ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’

Van 19 tot 25 april 2021 staan we even stil bij de Week van de Valpreventie. Als ziekenhuis spelen we ook een rol in valpreventie bij patiënten, ouderen die bij ons terechtkomen helpen we om hun valangst te overkomen en geven we oefeningen en tips mee om hun valrisico te verkleinen.

De Week van de Valpreventie is een jaarlijkse campagne van het Expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV). Dit jaar is het toe aan zijn tiende editie. Het EVV geef informatie en sensibiliseert rond de valproblematiek bij ouderen. We geven enkele belangrijke tips…

Blijf actief

Door meer te bewegen en speciale oefeningen te doen die uw balans en spierkracht verbeteren neemt de kans op vallen af. Ook voelt u zich hierdoor fitter en behoudt u het zelfvertrouwen dat u nodig hebt om er op uit te blijven gaan. Informeer bij uw behandelend arts welk beweegprogramma voor u geschikt is.

Sta traag recht

Om te voorkomen dat u duizelig wordt en valt is het advies langzaam recht te staan als u in bed ligt. Span uw spieren meermaals samen. Wacht even tot alle duizelingen verdwenen zijn en sta dan langzaam op terwijl u zich vasthoudt aan het bed of de leuning. Ga pas lopen als de duizeligheid gezakt is.

Medicatiecheck

Medicatie en vallen gaan vaak samen. Sommige geneesmiddelen, of combinaties van geneesmiddelen, kunnen duizelingen, slappe spieren, trager reageren of slaperigheid veroorzaken. Overleg regelmatig met uw behandelend arts of aanpassingen in uw medicatie nodig zijn.

Check uw ogen

Mensen die minder goed zien lopen een groter risico om te vallen. Ze merken namelijk minder snel wanneer er iets in de weg staat. Reinig uw bril regelmatig en laat elk jaar uw ogen controleren door een oogarts. Volg de adviezen nauwgezet op.

Eet gezond

Gezonde voeding - rijk aan calcium en vitamine D - is belangrijk om uw spieren en beenderen sterk te houden. Wees matig met alcohol. Hoe ouder u wordt, hoe gevoeliger u immers bent voor de negatieve gevolgen van alcohol. Rook niet, want roken verhoogt het risico op broze botten.

Stevig in uw schoenen

Goede schoenen zijn belangrijk. Niet alleen om makkelijk te lopen, ook om te voorkomen dat u struikelt of uitglijdt. Draag daarom altijd schoenen die goed aansluiten en de enkel goed omsluiten. Vermijd schoenen met een gladde zool of hak. Loop nooit op sokken of blote voeten.

Meer info kan u vinden op http://www.valpreventie.be 

week van de valpreventie 2021