Aalst zet volop in op de zorgeconomie, met de expertise van ons ziekenhuis.

Ons ziekenhuis als belangrijke factor voor de uitbouw van Health Hub Aalst

Innoveren én excelleren in zorgeconomie. Dat is de ambitie van zorgstad Aalst. Met Health Hub Aalst wil de stad Aalst samen met 7 voorname spelers uit de sector startende en groeiende bedrijven ondersteunen die vernieuwende medische technologie op de markt brengen. Op termijn zal deze innovatiehub een plaats krijgen op de Health & Care Valley Siesegem. 

Het A.S.Z. ziekenhuis vormt met de vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis een belangrijke partner om dit project te kunnen verwezenlijken. Andere partners zijn: Provincie Oost-Vlaanderen, Hogent, Odisee, O.L.V. ziekenhuis, Becton Dickinson en Curam Domi group.

Innovatiehub Aalst © Hendrik de Schrijver.png

Het belang van een sterke zorgeconomie werd pijnlijk aangetoond tijdens de coronacrisis. De wereldwijde rush voor medische hulpmiddelen was ongezien. Het is daarom tijd dat we ook in Vlaanderen meer ruimte maken voor bedrijvigheid in deze sterke sector. De innovatiehub wil een hefboom zijn voor de te verwachten verdere groei in zorg en gezondheid. De Aalstere ziekenhuizen en de Stad Aalst trekken hier aan de kar en zetten zo de gezondheidszorg op de kaart in binnen- en buitenland.

Innovatiehubs zijn centra die een ecosysteem verbinden rond de community van een specifieke sector. Health Hub Aalst is een nieuwe Innovatiehub voor Healthtech bedrijven in Aalst, opgericht vanuit een consortium van 8 voorname spelers uit de sector.

Het consortium wil ondernemerschap, innovatie en samenwerking binnen de sector stimuleren door aan startende en groeiende bedrijven de plaats, de expertise en het netwerk te voorzien om hun bedrijf uit te bouwen, dit zowel nationaal als internationaal.

De hub zal zich vnl. richten op startende en groeiende bedrijven binnen medtech & digital health die hun bedrijven verder willen uitbouwen richting specifieke markten en doelgroepen. Er is een sterk uitgebouwd living lab “Zorglab Aalst” om de valorisatie mee te concretiseren.

De innovatiehub zal in een eerste fase op een tijdelijke locatie in Aalst huisvesting bieden aan maximaal 20 bedrijven. In een latere fase zal de hub ingebed worden op het bedrijfsterrein Siesegem, deze zal als onder de naam Health & Care Valley in het leven geroepen worden. 

Op 30 maart werd er geklonken op de ondertekening van de akte. Dr. Michaël Rosseel, bestuursvoorzitter van de vzw MSSZ en Geert Brantegem, directeur van de vzw MSSZ tekenden samen met de andere partijen de notariële akte. Een stap die belangrijker is dan de eerste bouwsteen. 

Geert Brantegem, directeur vzw MSSZ: A.S.Z. innoveert voortdurend en wordt medeoprichter van de Health & Care Valley Siesegem te Aalst, zo bouwen we mee aan de zorg van de toekomst. Het is prachtig om te zien hoe ons gerenommeerd ziekenhuis bijdraagt aan het op de kaart zetten van een vernieuwende en moderne gezondheidszorg.

Rosseel