“Aan de vroedvrouw durven mensen alles vragen”

Van 22 tot 28 maart vieren we de week van de verpleegkundigen en de vroedvrouwen. Ook het vroedvrouwenteam van het A.S.Z. verdient (meer dan) een bloemetje voor hun nooit aflatende inzet. Vorig jaar zetten zij maar liefst 940 kindjes op de wereld. Vandaag richten we de spotlight op de prenatale consultatie van onze vroedvrouwen.
 

Op 35 of 36 weken zwangerschap komt elke zwangere patiënte bij de vroedvrouw langs. Op het programma staan een aantal medische checks, zoals Groep-B-streptokokken screening en controle van de ligging en hartslag van het kindje. Bij de geringste twijfel komt de gynaecoloog erbij. Maar dat is zeker niet het enige dat deze consultatie zo belangrijk maakt, vertelt vroedvrouw Liesbeth De Backer.

Wat bespreken jullie met de zwangere koppels tijdens deze consultatie?

Liesbeth: “Eén van de belangrijkste onderwerpen is de praktische kant van de bevalling. Vooral dan wanneer ze naar het ziekenhuis moeten komen en wanneer ze gerust nog wat thuis kunnen blijven. Ze hebben eerder al een brochure gekregen met alle praktische info, maar op deze consultatie overlopen we rustig nog eens alles en is het vooral belangrijk dat de aanstaande ouders hun vragen kunnen stellen. Patiënten die in Wetteren of Geraardsbergen naar de gynaecoloog gaan, hebben er ook belang bij om alvast eens naar campus Aalst te komen.”

Hebben de ouders dan nog veel vragen op dat moment?

Liesbeth: “Absoluut: vaak zijn ze onzeker over bepaalde aspecten en aan een vroedvrouw durven ze echt alles vragen. Door nog eens goed alles te overlopen, voelen ze zich zekerder en voorkomen we dat ze bij de eerste wee halsoverkop naar het ziekenhuis komen gestormd. Dit gesprek verlaagt ook de drempel voor de weken daarop: we benadrukken dat ze ons altijd mogen bellen als ze vragen hebben of zich onzeker voelen en dat doen ze dan ook. We bespreken bovendien de wensen en de verwachtingen rond de bevalling en bereiden hen voor op verschillende scenario’s.”

In hoeverre is het mogelijk om rekening te houden met de voorkeuren van de ouders?

Liesbeth: “We noteren alvast of ouders kiezen voor borstvoeding of flesvoeding en we bespreken hoe zij de bevalling zien. Daar is het ook onze taak om toe te lichten dat we er alles aan doen om de wensen van de ouders te respecteren, maar dat medische redenen ons soms dwingen om hiervan af te wijken. Veel mensen willen zo natuurlijk mogelijk bevallen, en daar houden wij maximaal rekening mee. Maar de gezondheid van kindje en mama moeten uiteraard voorrang krijgen. Het is belangrijk om dat op voorhand toe te lichten. Soms vertel ik dat ik zelf ook graag zo natuurlijk mogelijk wilde bevallen, maar twee keer met keizersnede ben bevallen. Af en toe voel je ook dat de ervaring van een vorige bevalling nog niet helemaal verwerkt is. Dan besteden we hier ook aandacht aan.”

Hoe gaan jullie om met mensen die een traumatische ervaring achter de rug hebben?

Liesbeth: “In de eerste plaats door te luisteren naar hun verhaal: je wil hun ervaring zeker niet minimaliseren. Een bevalling kan heel ingrijpend zijn en vaak komen onverwerkte emoties bovendrijven als een nieuwe bevalling dichterbij komt. Wat zeker helpt, is nog eens toelichten waarom de zaken zo gelopen zijn, bijvoorbeeld wat de redenen waren om voor een spoedkeizersnede te kiezen. Iemand die met een geplande keizersnede zal bevallen, voelt zich een pak beter als ze hoort dat één en dezelfde vroedvrouw probeert om haar van A tot Z te begeleiden, dat alles eraan wordt gedaan om de verdoving perfect op punt te zetten enzovoort.”

Moeten jullie de rolverdeling van vroedvrouw en gynaecoloog nog toelichten?

Liesbeth: “Het is wel belangrijk om te vertellen dat wij het koppel begeleiden tijdens de arbeid, maar dat de gynaecoloog de hele bevalling opvolgt, ook al zien ze die niet. Soms leeft de perceptie dat de gynaecoloog niet betrokken is tot het moment dat er volledige ontsluiting is, maar dat klopt niet. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat het vroedvrouwenteam constant contact heeft met de gynaecoloog en dat die zelfs live mee volgt op de monitor.”

Liesbeth De Backer, vroedvrouw: Het is belangrijk om de praktische aspecten nog eens te bespreken en alle vragen te beantwoorden.

Vroedvrouw Liesbeth
Consultaties gynaecologie

De materniteit is gecentraliseerd op campus Aalst, maar ons team van gynaecologen consulteert op de drie campussen.

Campus Aalst

053 76 66 10 
  • Dr. De Blaere
  • Dr. Deblaere
  • Dr. Delahaye
  • Dr. Krikilion
  • Dr. Van Mulders
  • Dr. Verhulst
  • Dr. Vonck

Campus Geraardsbergen
054 43 21 32

  • Dr. Delahaye
  • Dr. Krikilion
  • Dr. Verhulst
  • Dr. Pardon
Campus Wetteren

09 368 82 11
  • Dr. De Blaere
  • Dr. Pattyn
  • Dr. Van Mulders
  • Dr. Vonck

Onze gynaecologen zijn ook per e-mail bereikbaar via gynaecologie.asz@asz.be. Ook online afspraken maken kan via mynexuzhealth.