Allereerste installatie nieuwe generatie SPECT-CT in België voor dienst Nucleaire Geneeskunde A.S.Z.

Momenteel is de dienst Nucleaire Geneeskunde van het A.S.Z. op campus Aalst volop aan het innoveren. Niet alleen wordt de dienst uitgebreid en in een heel nieuw jasje gestoken. Ook de apparatuur krijgt een belangrijke upgrade met een nagelnieuwe SPECT-CT die nog nergens anders in België gebruikt wordt.

Team Nucleaire geneeskunde bij Pro.Specta

V.l.n.r.: Hoofdverpleegkundige Jean-Paul De Meyer, dr. Sim Vermeulen, dr. Dirk Ooms

Dienst Nucleaire Geneeskunde A.S.Z. Aalst wordt volop uitgebreid en vernieuwd

Nucleaire geneeskunde is een tak binnen de geneeskunde die steeds gebruik maakt van licht radioactieve stoffen. Deze stoffen kunnen worden gebruikt voor beeldvorming (scans) of voor (kanker)therapie. De vernieuwing op de dienst Nucleaire Geneeskunde zal in twee fases verlopen. Het eerste deel van de verbouwingswerken op de dienst zal afgerond zijn tegen eind mei. Het tweede deel van de werken zal vermoedelijk tegen juli rond zijn.

Dankzij deze werken, beschikt de dienst binnenkort over meer ruimte en lichtinval, een betere infrastructuur, extra, modernere wachtzalen en een nieuw aanmeldingspunt. Hierdoor kan de flow van ambulante patiënten die op raadpleging of onderzoek komen volledig gescheiden worden van de gehospitaliseerde patiënten. Dit is niet enkel voor de medewerkers efficiënter om te werken. Ook voor de patiënten zal dit voor meer privacy en comfort zorgen. 

Nieuwe Siemens Healthineers SPECT-CT zorgt voor betere beeldkwaliteit en lagere stralingsdosis

Dr. Nicole Dorny, diensthoofd Nucleaire Geneeskunde A.S.Z. legt uit: “In het kader van deze vernieuwingen, is ook een gloednieuwe SPECT-CT voorzien op de dienst: de Pro.Specta X3 van Siemens Healthineers. Van het toestel zijn wereldwijd nog maar een 150-tal exemplaren verkocht en dit is de eerste keer dat het toestel in België geïnstalleerd en gebruikt wordt. De installatie en programmatie van het toestel duurde een drietal weken. Intussen is het toestel gebruiksklaar en eerstdaags wordt de eerste patiënt gescand met dit nieuwe toestel.”

Een SPECT-CT bestaat uit twee delen: SPECT staat voor “Single Photon Emission Computed Tomography” en registreert de gammastralen van isotopen en CT staat voor de klassieke “Computed Tomography” en maakt gebruik van röntgenstralen. SPECT-CT is dus een gecombineerde (hybride) beeldvormingstechniek, waarbij twee verschillende beeldvormingsmogelijkheden samen gemonteerd zijn in één enkele camera. De Pro.Specta combineert SPECT-beeldvorming, state-of-the-art CT-beeldvorming, een gloednieuwe bediensoftware en een doorgedreven intuïtieve scannerbediening. Door het samenbrengen van deze technieken zal de patiënt in één onderzoekstijd twee complementaire onderzoeken ondergaan en dit in exact dezelfde omstandigheden en lichaamshouding.

Het is de eerste keer dat de bediening van de SPECT- en CT-componenten zo naadloos op elkaar afgestemd is en geïntegreerd in een intuïtieve moderne interface. Het voordeel voor de technoloog is dat het toestel helpt bij het plannen van een opname en de verdere verwerking van het beeld. Dit levert tijdswinst op en zo kan de technoloog meer tijd vrijmaken voor wat echt belangrijk is: de patiënt.

Andere grote voordelen van dit toestel? SPECT-opnames hebben tijd nodig om een kwalitatief beeld te vormen. Daarom is het van belang om patiëntbewegingen op te sporen en te corrigeren voor een betere beeldvorming. Pro.Specta introduceert enkele opnametechnieken die enerzijds de scantijd kunnen verkorten en anderzijds hart-, ademhalings- en lichaamsbewegingen van de patiënt kunnen corrigeren. Zowel het patiëntencomfort als de beeldkwaliteit gaan er op die manier op vooruit. Onderzoeken en behandelingen gaan sneller, waardoor de stralingsdosis voor patiënten vermindert. Tegelijkertijd kunnen er dankzij dit nieuwe toestel tijdens dezelfde tijdspanne meer patiënten onderzocht en behandeld worden.

Meer mogelijkheden voor opkomende nucleaire behandelingsmethode: theranostics

Gevoelige detectoren zorgen ervoor dat de camera’s van de Pro.Specta inzetbaar zijn voor een brede waaier aan energieën, ook hoge energie, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor theranostics. Theranostics zijn nucleaire behandelingsmethodes waarbij een radioactieve tracermolecule ingespoten wordt bij de patiënt om zo de tumorale letsels van binnenuit op te sporen en te bestralen. Het nieuwe SPECT-toestel geeft door middel van correcte, reproduceerbare kwantificatie zo goed mogelijk weer wat er zich in het lichaam van de patiënt afspeelt.

Wouter Truyen, modality manager Nucleaire Geneeskunde voor Siemens Healthineers in België en Luxemburg: “Vroeger lag de focus bij de intro van een SPECT-CT op één technisch aspect. Bij de ontwikkeling van de Pro.Specta hebben we op een ‘holistische’ manier gekeken naar het gebruik van het toestel. Hierdoor biedt de Pro.Specta een hele waaier aan nieuwe oplossingen aan die het gebruikscomfort sterk kunnen verhogen. Daarbovenop is het systeem uitgerust met een volledig nieuwe CT-component met tin-filter waardoor de dosis voor de patiënt opnieuw vermindert bij een fantastische beeldkwaliteit.”
 

De beste zorg op maat voor jou door ons team van specialisten

Het team van Nucleaire Geneeskunde in het A.S.Z. op campus Aalst bestaat – naast vijf verpleegkundigen onder leiding van hoofdverpleegkundige Jean-Paul De Meyer – momenteel uit drie artsen: dr. Nicole Dorny, dr. Sim Vermeulen en dr. Dirk Ooms. Zij staan allen klaar om jou met de beste zorg te helpen. Daarnaast worden zij bijgestaan door een medisch stralingsfysicus die advies geeft over dosissen en de toestellen regelmatig controleert.

Meer info over dit specialisme vind je op onze website: https://www.asz.be/nl/zorgaanbod/nucleaire-geneeskunde

Timelapse video installatie nieuwe SPECT-CT op dienst Nucleaire Geneeskunde A.S.Z. Aalst