A.S.Z. Aalst creëert ‘healing environment’ dankzij nieuwe beddenvleugel

De Vlaamse Regering heeft de aanvraag voor de bouw van een nieuw zogenaamd T-gebouw, op campus Aalst van het A.S.Z. goedgekeurd. De overheid investeert mee in de vernieuwing van de infrastructuur. Het nieuwe gebouw zal ervoor zorgen dat er kan voldaan worden aan de veranderende noden in de zorg en aan de groeiende nood van patiënten aan comfort en privacy. Dit dankzij een toename aan plaatsen voor daghospitalisatie en ruimere verpleegeenheden.

 

Investering door de Vlaamse Regering
Op vrijdag 4 februari 2022 kreeg het A.S.Z. de bevestiging van het kabinet van minister Beke dat de regering de aanvraag voor een nieuw bijkomend gebouw op campus Aalst goedgekeurd heeft. In het nieuwe gebouw zullen 114 bedden voorzien worden en 30 bijkomende plaatsen voor daghospitalisatie.

 “Hedendaagse ziekenhuisinfrastructuur is noodzakelijk om de patiënt de beste zorg te kunnen bieden en de zorgverleners de beste werkomstandigheden. Daarom investeert de Vlaamse Regering  900 miljoen in nieuwe ziekenhuisinfrastructuur. Ook in het A.S.Z. in Aalst. De Vlaamse Regering heeft beslist een jaarlijks strategisch forfait van 1,630 miljoen euro, of ongeveer 48 miljoen euro, toe te kennen voor de vernieuwing van de infrastructuur van het ziekenhuis. Ook spelen we met de uitbreiding van het dagziekenhuis in op de veranderende noden in de zorg en het aanbieden van kwaliteitsvolle en warme zorg. We wensen heel de ploeg veel succes met de realisatie” Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoede. In het kader van deze beslissing, zal minister Beke binnenkort ook een bezoek brengen aan het A.S.Z. Wanneer dit bezoek juist zal kunnen plaatsvinden, hangt af van de evolutie van de coronacijfers.

Masterplan als antwoord op steeds groeiende ambitie en activiteit
Het A.S.Z., met campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren, diende in 2009 een aanvraag in tot realisatie van een masterplan voor de campus Aalst, waarbij het ziekenhuis zou uitgebreid worden met minstens twee nieuwe gebouwen. Dit om een antwoord te kunnen bieden op de steeds groeiende ambitie en activiteit, en dit met oog voor de wensen van de patiënt en zijn vraag naar zorg. Het T-gebouw is hier een onderdeel van.

Alain Parewyck, administratief directeur, vertelt : “De reden van ons bestaan is het bieden van maatschappelijk verantwoorde, veilige en innovatieve gezondheidszorg. Dankzij de beslissing van minister Beke, kan het A.S.Z. dit nu ook verder realiseren. Door de bouw van een totaal nieuwe beddenvleugel die heel flexibel en duurzaam zal gebouwd worden, zullen onze patiënten zorg krijgen in een warme, kwalitatieve ‘healing environment’. Ook voor onze medewerkers en artsen zal dit een ommekeer betekenen in hun werkomgeving. Dat is waar we dit allemaal voor doen.”

Voorziene indeling T-gebouw
In het nieuwe gebouw plant het A.S.Z. volgende afdelingen en voorzieningen te realiseren: een dagziekenhuis , een midcare en CCU, een pediatrie-afdeling en meerdere verpleegafdelingen, en volledig met eigen middelen ook een parking en logistiek platform.

Dagziekenhuisactiviteit
De dagziekenhuisactiviteit neemt in ons ziekenhuis jaarlijks toe, het beleid stuurt de ziekenhuizen ook steeds meer in die richting. Door het tekort aan dagziekenhuisbedden komen dagkliniekpatiënten momenteel soms in het klassieke beddenhuis terecht, waardoor de druk hier nog toeneemt. Met de extra 30 plaatsen voor daghospitalisatie kan aan deze nood tegemoet gekomen worden.

Intensieve zorgen, midcare en CCU
De vele verwezenlijkingen op medisch vlak, denk maar aan het cardiale zorgprogramma, de neurochirurgische activiteiten en zeer recent de pancreasconventie, hebben extra nood aan IZ-bedden met zich meegebracht. Het A.S.Z. kan nu - naast de recent vernieuwde IZ-afdeling - ook voorzien in midcare (=CCU, Stroke-unit).

Verpleegafdelingen en pediatrie
Een verpleegafdeling die aan alle normen inzake privacy en comfort wil voldoen, moet tegenwoordig beschikken over minimum 1.500 m², o.a. om te voldoen aan toegankelijkheidsnormen. Indien wij het klassieke beddenhuis willen aanpassen aan de hedendaagse noden en wensen van onze patiënten, is er dus nood aan bijkomende oppervlakte om dit op te vangen. Door de uitbreiding, zal er ook steeds aan de zorgvraag kunnen beantwoord worden op de dienst Pediatrie waar de bedbezetting erg kan schommelen.

Parking
Het ziekenhuis ligt in een ruimtelijk uitvoeringsplan, waardoor parking op maaiveldniveau niet meer is toegelaten. Onder het gebouw kan nu echter een ondergrondse parking voorzien worden die een oplossing biedt voor het nijpend parkeerprobleem.

Een nieuw gebouw met blik op het toekomstig zorglandschap
Het nieuwe T-gebouw op campus Aalst is dus noodzakelijk om een antwoord te bieden aan ruimtetekort, toenemende activiteit en de verschuiving ervan. Katlyn Colman, algemeen directeur: “Dankzij de grondige voorbereiding kunnen de werken reeds starten in 2023 en zullen we, als alles goed gaat, in 2026 het gebouw in gebruik nemen. Maar er wordt ook al aan de toekomst van het zorglandschap gedacht. We bouwen met een aankomende nauwere samenwerking met het OLV Ziekenhuis in gedachten, alsook de samenwerking met de partners van het ziekenhuisnetwerk Curoz. De afdelingen kunnen in de toekomst, in samenspraak, flexibel meerdere bestemmingen krijgen doorheen de tijd.”

Aalst, Vlaamse zorgstad bij uitstek
Christoph D’Haese, voorzitter van de raad van bestuur van het A.S.Z., besluit : “Ik ben opgetogen met het nieuws. Het A.S.Z. heeft al langer nood aan een zogenaamd T-gebouw: een flexibel gebouwde beddenvleugel die moet toelaten dat we het ziekenhuis grondig moderniseren. Daarom is deze subsidiëring fantastisch nieuws. Tijdens de broodnodige renovatiewerken blijft het A.S.Z. dezelfde capaciteit behouden. Aalst is de Vlaamse zorgstad bij uitstek, en dankzij deze aanzienlijke financiële stimulans vanuit Vlaanderen, blijven we die eretitel ook de komende decennia met verve waarmaken.”

A.S.Z. Aalst Merestraat
T-gebouw A.S.Z. Aalst