A.S.Z. voert tijdelijke opnamestop in op campus Aalst

Wegens verschillende clusterbesmettingen van Covid-19 in het A.S.Z. op campus Aalst, zowel bij patiënten als bij personeelsleden van verschillende verpleegafdelingen, zijn wij genoodzaakt een algemene opnamestop voor campus Aalst in te roepen met ingang op maandagavond 22 februari 2021. Dit om de veiligheid en gezondheid van alle patiënten en medewerkers te waarborgen. Deze opnamestop geldt voor alle uitstelbare zorg op campus Aalst.

Opnamestop uitstelbare zorg op campus Aalst

Wegens verschillende clusterbesmettingen van Covid-19 in het A.S.Z., zowel bij patiënten als bij personeelsleden van verschillende verpleegafdelingen, zijn wij genoodzaakt een algemene opnamestop voor campus Aalst in te roepen met ingang op maandagavond 22 februari 2021. Dit geldt voor alle uitstelbare zorg.

De Spoedafdeling op campus Aalst zal open blijven om dringende zorg te verlenen, bij opnamenood zal de patiënt getransfereerd worden naar campus Geraardsbergen.

Dringende, medisch noodzakelijke en niet-uitstelbare zorg blijft gegarandeerd. Het verloskwartier blijft open op een veilige manier. De raadplegingen, onderzoeken en oncologische behandelingen op campus Aalst gaan gewoon door.

Regelmatige nieuwe screenings

Deze opnamestop geldt al zeker voor 10 dagen, nadien wordt opnieuw geëvalueerd. Tussentijds wordt uiteraard regelmatig grondig opnieuw gescreend op nieuwe Covidbesmettingen. Wij nemen zoals altijd alle nodige maatregelen om de veiligheid van onze patiënten en onze medewerkers te waarborgen. 

Eerdere maatregelen

Op de afdelingen waar besmettingen vastgesteld waren, was al eerder een tijdelijke opnamestop afgekondigd. Tot nu toe werd echter wel geprobeerd alle geplande zorg en zoveel mogelijke reguliere zorg te laten doorgaan. Gezien de aanhoudende moeilijke situatie en mede door uitval van ons eigen personeel (door ziekte en quarantainemaatregelen), is dit echter niet langer mogelijk voor campus Aalst.

Alle patiënten die toch in het ziekenhuis verblijven en zorgmedewerkers van de verpleegafdelingen worden om de drie dagen getest, zodat de nodige maatregelen van afzondering meteen kunnen genomen worden zodra er zich extra besmettingen voordoen. Bovendien werden alle afdelingen extra grondig ontsmet. De situatie in het ziekenhuis wordt permanent gemonitord om de genomen maatregelen te evalueren en eventueel bij te sturen.

Patiënten waarvan de ingreep niet doorgaat worden hiervan op de hoogte gebracht

Wanneer een ingreep moet worden uitgesteld, brengt het ziekenhuis de patiënt daarvan zelf op de hoogte. Raadplegingen, onderzoeken en oncologische behandelingen kunnen op een veilige manier blijven plaatsvinden.

Onze artsen en verpleegafdelingen contacteren halfwekelijks familieleden van gehospitaliseerde patiënten proactief zodat ze correct geïnformeerd worden omtrent diagnose, medicatie, behandeling, …

Onderzoek lopende

De eerste interne besmetting werd twee weken geleden vastgesteld. De laatste dagen kwamen er op enkele dagen tijd echter nog verschillende gevallen op andere verpleegafdelingen bij. Het onderzoek over hoe deze besmettingen zijn ontstaan loopt verder. De dienst Infectiepreventie voert voor elke besmetting steeds een uitgebreid bron- en contactonderzoek uit. Uit de resultaten blijkt dat er ook enkele gevallen van de Britse variant zijn bevestigd. We nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Hier wordt zeer nauw op toegezien. Om verdere risico’s te beperken werd ook sinds 15 februari 2021 een algemeen bezoekverbod afgekondigd op de drie campussen. Dat blijft aangehouden.

Katlyn Colman, algemeen directeur A.S.Z.: “Het A.S.Z. begrijpt dat deze bijkomende maatregel ingrijpend is. De opnamestop is echter noodzakelijk om de veiligheid en gezondheid van alle patiënten en medewerkers te waarborgen. Enkel zo kunnen we garanderen dat we zo snel mogelijk alle reguliere zorg terug veilig kunnen opstarten.”

Vaccinatie is hoogdringend

Het A.S.Z. hoopt dat zo snel als mogelijk de volgende vaccins worden geleverd. Reeds 600 zorgverleners kregen een vaccin. Deze situatie toont echter nogmaals de hoogdringendheid aan om onszelf te beschermen, maar ook en vooral onze patiënten.