A.S.Z. Wetteren en brandweer simuleren brand en evacuatie: “Belangrijk om op alles voorbereid te zijn”

Donderdagavond 11 mei werd in het A.S.Z. op campus Wetteren een evacuatie-oefening georganiseerd in samenwerking met de brandweer. Het is belangrijk om het intern noodplan uit te testen om goed voorbereid te zijn op eventuele noodsituaties als deze.

Het scenario van de evacuatie-oefening bestond uit een brand ontstaan door een sigaret in een vuilnisbak van een tweepersoonskamer op de dagkliniek. Vrijwilligers kropen in de rol van patiënten en de interventieploeg van het A.S.Z. startte een horizontale evacuatie naar een veilige plaats. Het oefendoel van de brandweer bestond vervolgens uit het testen van de brandwegen en opstelplaatsen. Door hen werd er geoefend op verticale evacuatie uit een raam op de tweede verdieping, met inzet van een ladderwagen.

Sara Coppin, preventieadviseur A.S.Z.: “Het doel van deze oefening is om het intern noodplan bij brand van het A.S.Z. uit te testen. Meer specifiek wordt het operationele gedeelte van het noodplan geoefend en geëvalueerd. De operationele werking betreft het alarmeren, het uitvoeren van een bluspoging, compartimenteren, de horizontale evacuatie en de werking van de interventieploeg. Ook de communicatie tussen de verschillende interne spelers en de externe communicatie met de brandweer wordt geëvalueerd.”

“We organiseren dergelijke oefeningen om het interne noodplan uit te testen en medewerkers op te leiden om patiënten in noodsituaties een optimale hulpverlening te kunnen garanderen. Op het einde volgde er een debriefing om onze werking te verbeteren. De oefening werd zo realistisch mogelijk uitgetekend, zo werd er ook een rookgenerator gebruikt. Dit is zowel voor de ziekenhuismedewerkers als voor de brandweerdiensten een goede voorbereiding op een echte noodsituatie”, aldus Jo Keymeulen, noodplancoördinator A.S.Z.

“Dergelijke oefeningen zijn voor de brandweer heel belangrijk, gezien ze bijdragen aan het leren en beheersen van onze vaardigheden en kennis. Zo maken we in de praktijk kennis met het interne noodplan van het ziekenhuis en hindernissen waarmee we kunnen geconfronteerd worden”, getuigt Sgt. Danny Van Overmeire, VTO-verantwoordelijke voor de Post Wetteren die deel uitmaakt van de  hulpverleningszone Zuid-Oost.

Brandoefening A.S.Z. Wetteren buiten
Brandoefening A.S.Z. Wetteren binnen
Brandoefening A.S.Z. Wetteren