Binnenkort vernieuwde spoedafdeling A.S.Z. Aalst: meer ruimte en meer privacy

Deze zomer opent onze vernieuwde spoedafdeling op campus Aalst de deuren. Meer ruimte, meer privacy voor de patiënt dankzij eenpersoonskamers, een wachtzaal met kinderbox die aan alle noden voldoet, een ambulancierslokaal, dat zijn enkele van de troeven van deze vernieuwde afdeling.

“25.443 patiënten, zo veel mensen melden zich het afgelopen jaar bij onze spoeddienst aan” zegt dr. Lieven Vergote, medisch diensthoofd spoedgevallen. “We barsten letterlijk uit onze voegen. De laatste jaren is het aantal patiënten fors toegenomen. Die grotere toestroom opvangen in een verouderde infrastructuur was niet langer houdbaar. Onze nieuwe accommodatie zal veel beter afgestemd zijn op onze hedendaagse werking en de noden van de patiënt. We zullen veel meer een geïndividualiseerde aanpak kunnen bieden.”

"We kijken uit naar onze gloednieuwe afdeling, die wordt ingericht in dezelfde stijl als de dienst Intensieve Zorgen in het S-gebouw", vertelt hoofdverpleegkundige Kristoff Colman. "We zullen efficiënter kunnen werken dankzij meer ruimte, snelle automatische schuifdeuren en moderne handsfree intercomsystemen.” Er was behoefte aan individuele kamers met voldoende ruimte, en privacy voor de patiënten. Ook de ruimere wachtzaal, met kinderhoekje en toilet, zal een groot verschil maken.

In tussentijd is de spoedafdeling op campus Aalst ondergebracht op een andere locatie, maar ook hier kan efficiënt gewerkt worden. Er zijn bovendien volledig gescheiden stromen gecreëerd in een tent voor niet-COVID en mogelijke COVID-patiënten. “Deze tent is ingericht volgens alle normen, met plankenvloer, aparte verpleegpost en eigen apotheek, omkleedzone en toiletten”, zegt spoedarts Lieven Vergote. “Er is een geavanceerd verwarmingssysteem dat niet alleen zorgt voor een aangename temperatuur, maar ook voor continue luchtverversing. Daarnaast zijn er beademingstoestellen en alle medische gassen. We kunnen er alle verzorgingen bieden, zowel op traumatologisch als op internistisch vlak. Zowel de tijdelijke als de vernieuwde afdeling kunnen snel en flexibel schakelen om in de toekomst eventuele pandemieën te kunnen opvangen.”

 

foto werken spoedgevallendienst campus Aalst