Een terugblik op 2021: A.S.Z. jaarverslag

Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.: Bij terugblikken op 2021 zien we dat onze ziekenhuizen zwaar onder druk gestaan hebben door het coronavirus desondanks zijn we doorgegaan met waar we goed in zijn: warme en kwalitatieve zorg leveren aan onze patiënten

Benieuwd wat we in 2021 allemaal realiseerden? Ontdek het snel in ons

Online jaarverslag

Patiëntgerichte zorg in covidtijden
Na de piek van besmettingen in het eerste kwartaal van 2021 en de start van de vaccinaties hadden we goede hoop dat de invloed van het coronavirus minder groot zou worden dan in 2020. De zomerperiode is relatief rustig verlopen, maar het najaar was zwaar. Het vroeg veel van ons uithoudingsvermogen, de samenwerking en ons vertrouwen. Desondanks zijn we doorgegaan met waar we goed in zijn: warme en kwalitatieve zorg leveren aan onze patiënten. In 2021 hebben onze A.S.Z.'ers zich 100% ingezet om dagelijks goede zorg te leveren aan alle patiënten. We kunnen de conclusie trekken dat dat is gelukt. De Raad van Bestuur is trots op de wilskracht van alle medewerkers.

Voor het A.S.Z. is innovatie essentieel 
De medische wereld en maatschappij staan nooit stil. Om mee te groeien, is innovatie broodnodig. Het A.S.Z. blijft investeren in nieuwe behandelingen, zorg en hoogtechnologische apparatuur. Ieder A.S.Z.-ziekenhuis heeft zijn eigen identiteit. Door voortdurend te blijven investeren in nieuwe behandelingen en state-of-the-art materiaal, zetten we het A.S.Z. op de kaart. 

Zo hebben we een gloednieuwe dienst Intensieve Zorgen geopend op campus Aalst, deze kritieke dienst beschikt over achttien ruime éénpersoonskamers met twee centrale verpleegposten voorzien van hypermoderne faciliteiten om een optimale bewaking en verzorging te verzekeren.

In 2019 startte de renovatie van een deel van het buitenschrijnwerk op campus Geraardsbergen, maar de coronacrisis vertraagde het tempo. In het hoofdgebouw vervingen we alle houten kozijnen door kunststof en maakten we de ramen beter isolerend en luchtdicht. Eind 2021 zijn we gestart met de tweede fase, de grootse verbouwing van alle verpleegafdelingen van het A.S.Z. Geraardsbergen. We vernieuwen alle patiëntenkamers met de nodige aandacht voor comfort, privacy en veiligheid. Ze zijn ruim, met meer mogelijkheden voor zowel patiënt als medewerkers.

Onze ambities
Wat strategie betreft, hebben we heel bewust gekozen om van oncologie een speerpunt te maken. De zorg voor patiënten met kanker is de laatste jaren in het A.S.Z. sterk uitgebouwd, met de beste behandelingen maar ook de beste ondersteuning voor de patiënt. Zo wordt de zorg rond hoofd- en halstumoren in het A.S.Z. multidisciplinair georganiseerd door de diensten Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde en Neus-, Keel-, Oorheelkunde en daarnaast de oncologen en radiotherapeuten van het ziekenhuis, alsmede de omkadering door logopedisten, diëtisten, sociale medewerkers, kinesitherapeuten en oncologisch psychologen... Een kankerpatiënt moet altijd de beste zorg krijgen en dat is een van de belangrijkste bekommernissen van elke zorgprofessional in het A.S.Z. 

Ondertussen zijn we drie jaar erkend als pancreasreferentiecentrum. Er heerst dan ook een sterke samenwerking binnen het hepatobiliaire team en het pancreasteam van het A.S.Z. Doorheen de drie jaren van erkenning zien we een stijging in de ingrepen die plaatsvinden in het A.S.Z. Aalst. Een gevolg van steeds meer ziekenhuizen die doorverwijzen naar ons pancreasreferentiecentrum.

Om onze ambities te kunnen realiseren, zijn onze medewerkers van onschatbare waarde. Onze dagelijkse zorg is de personele druk en personele schaarste, mede vanwege het aantal openstaande vacatures. Ook in 2021 waren er weer veel goede initiatieven met betrekking tot de inzetbaarheid van personeel. Toch blijft het een enorme uitdaging de roosters elke dag weer rond te krijgen. Een aanzienlijk maatschappelijk probleem dat ook in ons ziekenhuis voelbaar en merkbaar is. Ook in 2022 staan personeel en employer branding weer hoog op onze agenda.

Samen sterk
Last but not least: in januari 2021 werd het ziekenhuisnetwerk Curoz officieel opgericht door de verschillende partners. In maart ontvingen we het formele besluit tot erkenning van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. Het ziekenhuisnetwerk Curoz omvat A.S.Z. (Aalst – Geraardsbergen – Wetteren), OLV Ziekenhuis (Aalst – Asse – Ninove), AZ Sint-Maria (Halle) en UZ Brussel (Jette). Met dit netwerk kunnen we nog beter hoogtechnologische zorg aan bieden in de regio, gecombineerd met een solide nabij basisaanbod in elk ziekenhuis.

We hopen dat covid zich in de rest van 2022 rustig houdt, zodat we de toegankelijkheid van onze zorg weer verder kunnen verbeteren. Wij kijken ernaar uit om ook in 2022 weer met alle collega’s en partners in de regio 24 uur per dag, 7 dagen per week de beste zorg te bieden voor iedereen in de regio's Aalst, Wetteren en Geraardsbergen.

 

asz jaarverslag 2021 warme zorg
ASZ covid pediatrie
asz kws