Happy zonder happy hour?

Professor Isabelle Colle en Dr. Annabelle Verbeeck, gastro-enterologen in het A.S.Z., roepen op tot deelname aan Tournée Minérale in februari. Ondanks de traditionele associatie van feest en alcohol, benadrukken de medische experts dat plezier en vermaak ook perfect mogelijk zijn zonder alcoholgebruik.

tourneemineraleASZ

"Alcohol is eigenlijk een gif," legt Professor Colle uit. "Met 1 à 2 glazen kan je al hartritmestoornissen uitlokken. Ook op lange termijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. Ons lichaam breekt alcohol af tot een kankerverwekkende stof, wat het risico op bijvoorbeeld kankers van het maag-darmstelsel en lever- en borstkanker vergroot."

Om de gezondheidsrisico's te beperken, geven Dr. Verbeeck en Professor Colle advies over verantwoord alcoholgebruik. "Drink zeker niet meer dan 10 eenheden per week, hoe minder hoe beter. Een eenheid verwijst naar een standaardglas, zoals een pint bier, een glas wijn of een shot sterke drank. Daarnaast is het belangrijk om wekelijks een aantal alcoholvrij dagen in te bouwen als rustpauze voor je lichaam. Ook  grote hoeveelheden op één avond zijn te mijden (binge drinking). Je lever moet de kans krijgen om het te kunnen verwerken," voegt Dr. Verbeeck toe.

De gastro-enterologen benadrukken dat het verminderen van alcoholgebruik een positieve invloed heeft op de gezondheid en roepen iedereen op om tijdens Tournée Minérale na te denken over hun alcoholgewoonten.

Gevolgen van alcohol:

Om een beeld te geven van wat overmatig alcoholgebruik met de gezondheid kan doen, volgt hier een beknopt overzicht van de gevolgen:

Directe gevolgen van overmatig alcoholgebruik binnen enkele uren:

  • Black-out, alcoholvergiftiging en afname van het denkvermogen en agressie.
  • Acute schade aan organen die direct met alcohol in aanraking komen, zoals de maag, lever en hersenen.
  • Snel stijgende bloeddruk en ritmestoornissen.
  • Hartaandoeningen en hersenbloedingen door verminderde bloedstolling.
  • Nierfalen als gevolg van uitdroging van het lichaam.
  • Verhoogd risico op letsels door ongevallen.

Gevolgen van langdurig overmatig alcoholgebruik:

  • Zowel acute als chronische pancreasontsteking
  • Hersenbeschadiging, met geheugenverlies, vertraagd denken en moeilijkheden bij het aanpassen aan nieuwe situaties.
  • Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen en hersenbloedingen.
  • Chronische leverschade met als gevolg leververvetting, leverontsteking en levercirrose en leverkanker.
  • Korsakov syndroom, een vorm van vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol.
  • Verhoogd risico op vele soorten kankers.
  • Mogelijkheid tot alcoholafhankelijkheid, sociale en intrafamiliale problemen
  • Verhoogd risico op ongevallen.

Kom en proef mee van heerlijke mocktails @ A.S.Z. Aalst

Mocktails bieden een smaakvol alternatief en kunnen net zo verfrissend en bevredigend zijn als traditionele cocktails. Om mensen kennis te laten maken met de wereld van mocktails en Tournée Minérale, nodigen de gastro-enterologen alle bezoekers en patiënten uit om op 7 februari tussen 13u en 16u langs te komen op de consultatie gastro-enterologie in het A.S.Z. campus Aalst. Patiënten en bezoekers kunnen genieten van  gratis mocktails, die niet alleen heerlijk zijn maar ook gezond.

Bovendien worden er Tournée Minérale-pins uitgedeeld, zodat deelnemers en supporters van de campagne zich gemakkelijk kunnen identificeren en laten zien dat ze meedoen aan deze belangrijke actie. Kom langs en ontdek welke positieve gezondheidseffecten één maand zonder alcohol kan opleveren! 

 

tournee_minerale_2024_toast