Het A.S.Z. biedt als eerste nieuwe biologische hartklep aan

De dienst Cardiologie van het A.S.Z. maakt als eerste gebruik van de nieuwste percutane biologische hartklep: de Evolut Pro Plus. Deze nieuwe kunstklep zorgt voor minder complicaties aan de lies na een TAVI-procedure. Daarnaast is minder kans op  lekkages rond de klep waardoor de kans op hartfalen daalt. De hartklep is  gemaakt van natuurlijk weefsel.

Wat is een TAVI-operatie?

De aortaklep is een van de vier kleppen die zich bevindt in het hart. Bij sommige mensen raakt deze doorheen de jaren wel eens vernauwd, dat heet aortaklepstenose. Wanneer de aortaklep ernstig is vernauwd wordt een kunstklep geplaatst. Dat gebeurt vaak via een openhartoperatie, die soms niet mogelijk is bij oudere mensen of mensen met onderliggende ziektes.

Bij een TAVI-procedure gebeurt de procedure via de lies onder lokale verdoving. Via een katheter wordt de hartklep naar binnen gebracht. Het is minder ingrijpend waardoor mensen met een hoog risico vaak toch geholpen kunnen worden met behulp van deze techniek. Patiënten herstellen ook sneller en kunnen vaak na één dag het ziekenhuis verlaten. Het A.S.Z. hartcentrum is gespecialiseerd in de interventionele cardiologie en voert wekelijks 2 à 4 TAVI-procedures uit. 

cardiologie_ASZ_hartcentrum_TAVI.png

Allernieuwste kunstklep Evolut Pro Plus

Het A.S.Z. hartcentrum maakt als eerste gebruik van deze nieuwe hartklep: de Evolut Pro Plus.

Dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z.: Allereerst zorgt deze voor minder lekkage rond de klep, wat de kans op hartfalen doet dalen. Daarnaast is de diameter van het katheter waarmee de klep wordt geplaatst verkleind tot slechts 4  mm. Dat zorgt voor minder kans op complicaties achteraf. De klep werd ontworpen door het Amerikaans bedrijf Medtronic. Door up-to-date te blijven en de modernste technologieën aan te bieden zorgt het A.S.Z. steeds voor kwalitatieve en innovatieve zorg voor haar patiënten.