Het A.S.Z. goed op weg naar een (c)lean house!

Morgen, donderdag 21 april 2022, wordt de Lean Award 2022 tijdens het congres 'De kracht van LEAN in Zorg en Welzijn' uitgereikt. Dit evenement wordt georganiseerd door vzw Zorgondersteuning. Ook het A.S.Z. is genomineerd. Binnen het A.S.Z. zetten we al enkele jaren sterk in op de Lean-filosofie om onze efficiëntie te verbeteren. Niet in de vorm van grote, top-down geïnitieerde projecten, maar zoals het bij Toyota ooit werd ontwikkeld: door het direct oplossen van dagelijkse problemen a.d.h.v. trial-and-error, vanaf de werkvloer. 

Wat houdt Lean nu weer in?

Lean is ontstaan in de automobielsector bij Toyota en is een methodiek om tot procesoptimalisatie te komen en zo diensten efficiënter te laten werken. Belangrijk hierbij is dat de ideeën en initiatieven komen vanop de werkvloer en zelfs van bij de klanten, niet vanuit het management. Zo creëer je een groter draagvlak en wordt er gewerkt aan een voortdurende verbetercultuur. Op het einde van de rit kom je tot betere resultaten voor de medewerkers, voor de klanten en voor de organisatie. 

Lean binnen het A.S.Z.

Projectmanager Jolien Eeckhout legt uit wat de bedoeling is van het Lean-project binnen het A.S.Z.: “In het zorgdepartement is de laatste jaren al sterk ingezet op een verbetercultuur door alle inspanningen rond NIAZ. Met Lean wilden we deze dynamiek ook opwekken op de administratieve diensten: blijvend verbeterpunten zoeken in de dagelijkse werking. Ook op niet-zorg-diensten moet er steeds meer werk verricht worden met minder middelen. De Lean-filosofie moet ons helpen om onze efficiëntie te verbeteren. Maar het draait zeker niet alleen om procesoptimalisatie. We zijn vertrokken vanuit de waarden ‘inspraak en betrokkenheid’ die ook op onze A.S.Z.-strategiekaart staan want we willen werken aan excellente zorgverlening waarbij we echt beroep willen doen op de expertise en betrokkenheid van élke medewerker.”

Lean Award 2022
Verschillende projecten uit de opleiding 'Lean Expert in Zorg en Welzijn' werden geselecteerd voor de Lean Award 2022. Zorgondersteuning vzw wil de Vlaamse zorgaanbieders versterken door een overkoepelend platform te bieden, ter verbetering van de zorgondersteunende processen. De vereniging wil op diverse bijeenkomsten de deelnemers voorzien van essentiële, praktijkgerichte informatie en op die manier inspirerend werken voor alle spelers binnen de Vlaamse zorgsector. Tijdens dit jaarlijks congres komen meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector samen om te leren en te ontdekken wie door de vakjury en het publiek tot winnaar verkozen wordt. Wij duimen alvast voor onze collega Jolien Eeckhout!

Jolien Eeckhout, departementsverantwoordelijke HR & organisatieontwikkeling: In 2021 behaalde ik mijn certificaat tot lean expert. Deze opleiding was voor mij het startschot om een “Start to Lean” beleid te ontwikkelen op maat van mijn eigen ziekenhuis en zo deze optimalisatiemindset duurzaam uit te rollen. Vanuit HR-perspectief is het lean denken een dankbare methodiek voor team- en organisatieontwikkeling en het werken aan medewerkersbetrokkenheid. Het leanverhaal past ook perfect binnen onze HR-kernwaarden: inspraak en betrokkenheid van elke medewerker. Ik ben alvast heel enthousiast om de lean-dynamiek verder te mogen zetten en te stroomlijnen vanuit een nieuwe functie in ons HR-departement. Deze nominatie voor de lean award is daarbij een mooie opsteker!

Jolien Eeckhout stafmedewerker HR

Start to LEAN @ A.S.Z.