Het A.S.Z. zet in op duurzaamheid dankzij sociaal en lokaal partnerschap voor recyclage van sterilisatiedoeken

Recent startte het Operatiekwartier in Aalst met een duurzaam en sociaal recyclagebeleid van de sterilisatiedoeken. Deze worden voortaan verzameld na gebruik, opgehaald en naar een dagbestedingscentrum gebracht, vlakbij de campus van het A.S.Z. in Aalst. Daar worden ze verwerkt en later getransporteerd naar een bedrijf dat er plastic korrels van maakt voor hoogwaardig plastic dat gebruikt wordt in diverse vormen in de lokale economie.

OK sterilisatiedoeken

Hoe het allemaal begon…

Dr. Rappe, uroloog bij het A.S.Z. en initiatiefnemer van het project: "Toen ik over dit project las dat intussen is opgestart bij een 17-tal andere ziekenhuizen, vond ik meteen dat we bij het A.S.Z. op de kar moesten springen. Je krijgt niet vaak de kans om zo’n mooi project op te starten dat tegelijk werkt aan de duurzaamheid van je organisatie, de lokale economie ondersteunt én een sociale invalshoek heeft. We zijn dan ook meteen aan de slag gegaan met de hoofdverpleegkundige en enkele andere enthousiastelingen bij het Operatiekwartier, onze dienst Preventie en Milieu en de vzw EnAdviS."

Je krijgt niet vaak de kans om zo’n mooi project op te starten dat tegelijk werkt aan de duurzaamheid van je organisatie, de lokale economie ondersteunt én een sociale invalshoek heeft.

 

“Ook ik was meteen heel enthousiast over het project”, vertelt Sara Coppin, Preventieadviseur en Milieuverantwoordelijke bij het A.S.Z., die het project getrokken heeft. “We gingen meteen aan de slag, in nauwe samenwerking met vzw EnAdviS. Zij hebben ons van a tot z geholpen. Niet alleen met het opmaken van een plan van aanpak, maar ook met het zoeken naar lokale partners zoals het dagbestedingscentrum en het zorgen voor materiaal zoals een pers om de doeken samen te persen en te bundelen voor verzending. We zijn hen dan ook erg dankbaar voor hun hulp bij dit project. Het is ongelooflijk hoe zij zich belangeloos inzetten voor dit project, dat ondertussen maar blijft groeien in meer en meer ziekenhuizen.”

Het is ongelooflijk hoe zij zich belangeloos inzetten voor dit project, dat ondertussen maar blijft groeien in meer en meer ziekenhuizen.

Het traject van sterilisatiedoek tot bloempot

Hoe gaat het project nu juist in zijn werk? De propere OK-doeken waarin instrumenten steriel aangebracht worden voor een operatie, worden na gebruik verzameld in speciaal hiervoor voorziene vuilniszakken. Heel belangrijk hierbij is dat de doeken die verzameld worden niet bevuild zijn met bloed of medisch afval. Anders komen ze niet in aanmerking voor recyclage. De doeken die wel in aanmerking komen worden opgehaald en gaan naar het dagcentrum Schoonderhage, gelegen op slechts enkele honderden meters van het A.S.Z. in Aalst. Hier halen mensen met een beperking alle etiketten eraf, worden de doeken geperst in balen en klaar gezet voor transport naar een recyclagebedrijf dat er zwarte plastic korrels (granulaat) van maakt voor kasten, laptops, bloempotten of andere. De bedrijven die dit granulaat gebruiken in hun productie zijn stuk voor stuk Belgische bedrijven. De korrels worden dus nooit naar China of dergelijke verscheept.

Met behulp van een nieuw lokaal en sociaal partnerschap

Rita Petrus, coördinator van het dagbestedingscentrum Schoonderhage in Aalst, waar de doeken verwerkt worden: “We zijn heel tevreden over deze samenwerking met het A.S.Z. Het verwijderen van de etiketten van de doeken is een taak die we kunnen toekennen aan redelijk wat van onze mensen en ze zijn blij dat ze eens iets anders kunnen doen. Daarbovenop zijn ze trots dat ze voor een ziekenhuis kunnen werken. Het feit dat we zo dicht bij elkaar gelegen zijn, maakt het nog gemakkelijker. We hopen dat dit de start is van een mooie samenwerking die mag blijven groeien.”

Nog meer focus op duurzaamheid in de toekomst

“Het project loopt nu enkele weken, dus ik volg momenteel nauw op hoe vlot alles verloopt en hoeveel er kan verwerkt worden, zowel bij het A.S.Z. als bij Schoonderhage”, legt Sara Coppin uit. Als alles goed gaat en er voldoende capaciteit is, zowel binnen het A.S.Z. als bij Schoonderhage, om het project uit te breiden, willen we dit type van recyclage in de toekomst uitrollen op andere diensten en campussen. Want we streven ernaar om in de toekomst nog meer in te zetten op duurzaamheid. Dit is verankerd in onze strategische doelstellingen voor de komende jaren."

Als alles goed gaat en er voldoende capaciteit is om het project uit te breiden, willen we dit type van recyclage in de toekomst uitrollen op andere diensten en campussen. Want we streven ernaar om in de toekomst nog meer in te zetten op duurzaamheid. 

Team recyclage OK
Karren sterilisatiedoeken OK
Schoonderhage 1
Schoonderhage 3
Schoonderhage 2
Schoonderhage 4