Impotentie kan in het A.S.Z. behandeld worden met embolisatietherapie

dr. Rappe en dr. De Keukeleire

In het geval dat impotentie veroorzaakt wordt door cavernoveneuze lekkage, ‘lekkende’ aders, kan A.S.Z. ziekenhuis embolisatietherapie aanbieden. De behandeling, uitgevoerd door dokter De Keukeleire, is minimaal invasief en erkend als een veilige en effectieve procedure.

Impotentie: wat is de oorzaak?

Impotentie (erectiele dysfunctie) is de onmogelijkheid tot het bekomen of het behouden van een stevige erectie gedurende seksuele activiteit. Af en toe een verminderde erectie hebben, is niet meteen een reden tot grote zorgen. Maar wanneer erectiestoornissen van terugkomende aard zijn, veroorzaakt dit stress, vermindering van het zelfvertrouwen en het zelfbeeld, en mogelijks zelfs problemen binnen de relatie.

Erectiestoornissen kunnen ook een teken zijn van een onderliggende lichamelijke aandoening. Die vraagt dan verder onderzoek en zo nodig behandeling. Erectiestoornissen kunnen bijvoorbeeld een voorbode zijn van hartproblemen.

In de meeste gevallen volstaat een gesprek met de uroloog en een uitgebreid lichamelijk onderzoek om een diagnose te stellen en een behandeling aan te bevelen. Indien de uroloog een onderliggende ziekte of lichamelijke afwijking vermoedt, worden bijkomende onderzoeken voorgesteld, zoals bloedanalyses, urine analyse, echo doppler onderzoek, cavernosografie, nachtelijke erectie evaluatie en psychologische evaluatie. Het urologisch team zal er eerst en vooral voor zorgen dat een patiënt de correcte behandeling krijgt voor eventuele onderliggende ziekten.

Is cavernoveneuze lekkage de oorzaak? Dan is embolisatie een optie

Eén van de mogelijke oorzaken van impotentie is een cavernoveneuze lekkage: ‘lekkende’ aders waardoor de erectie onvoldoende gevoed wordt. Als dit het geval is, kan sinds een tweetal jaar een embolisatie uitgevoerd worden door dr. De Keukeleire in het A.S.Z. Embolisatie is het afsluiten van een bloedvat met metalen spiraaltjes (coils) of lijm.

Dit is een bijkomende optie, waar dit vroeger behandeld werd door een chirurgische veneuze ligatie of penisprothese. Er wordt dan ook telkens overleg gepleegd tussen uroloog en interventieradioloog over de alternatieven, om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Het doel van de embolisatie is om op een minimaal invasieve wijze de ‘lekkende’ ader(s) af te sluiten, een behandeling met zeer weinig bijwerkingen. De procedure werd door de Society of Interventional Radiology bestempeld als een veilige en effectieve procedure die resulteert in het herstel van de seksuele functie bij 68% van de patiënten.