MRI-scanner in LEGO stelt patiëntjes van A.S.Z. gerust

Eerder dit jaar kondigde de LEGO Foundation aan wereldwijd honderden LEGO MRI-Scanners te doneren aan ziekenhuizen. Ook het A.S.Z. mocht zo een LEGO MRI scanner in ontvangst nemen. "Het ondergaan van een MRI-scan is een hele belevenis voor kinderen. We zijn heel blij met deze gift want het helpt kinderen te leren omgaan met de onzekerheid van het ondergaan van zo’n scan" vertelt Kristien De Wolf, hoofdverpleegkundige Pediatrie A.S.Z.

Naar het ziekenhuis gaan voor een onderzoek, dat is ook voor kinderen vaak enorm spannend. Om de zenuwen onder controle te houden, heeft het A.S.Z. in Aalst nu een nieuw hulpmiddel. Kinderen die een MRI-scan ondergaan, kunnen op de dienst Pediatrie al een beetje oefenen op een Lego-model. MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Tijdens een MRI-scan kom je in een lange tunnel te liggen die als een grote magneet dient. Deze tunnel zendt ook radiogolven uit. De combinatie van het magnetische veld en de radiogolven wekken een reactie op in het lichaam waardoor MRI-beelden tot stand komen.

Nico Van Weyenberg, hoofdverpleegkundige Medische Beeldvorming: Het LEGO-model bestaat uit een wachtruimte, een omkleedcabine, een kamer met de MRI-scanner en een aparte kamer waar het apparaat bediend word door technici. Het is heel realistisch nagemaakt, dankzij dit instrument kunnen we kinderen veel beter voorbereiden en geruststellen.

De Lego Foundation heeft speciaal voor ziekenhuispatiëntjes een exclusief model gemaakt van een MRI-scanner. Wereldwijd zijn er maar zeshonderd exemplaren van. 

 

lego patient mri 1
MRI scanner LEGO
lego patient mri 2