Onze zorgmedewerkers kunnen hun mooiste lach terug laten zien

Het risiconiveau wat betreft COVID-19 en respiratoire infecties werd recent naar niveau 1 gebracht in de zorginstellingen, wat gelijkstaat aan het laagste niveau. Dat is heel goed nieuws, want voortaan moeten ook onze zorgverstrekkers niet langer standaard een mondneusmasker dragen tijdens de zorg voor patiënten, behalve in enkele uitzonderlijke gevallen. Daardoor kan het contact met patiënten terug persoonlijker, vlotter en gemoedelijker verlopen.

Zorgmedewerker_Ortho_zondermondmasker

Onze zorgverstrekkers moeten niet langer standaard een mondneusmaker dragen tijdens de zorg

Het risiconiveau wat betreft COVID-19 en respiratoire infecties werd - vanuit de overheid - in de zorginstellingen recent naar ‘niveau 1’ gebracht, wat gelijkstaat aan het laagste niveau. Dat is heel goed nieuws voor de bevolking én voor onze ziekenhuizen! Wat betekent dat nu concreet in het A.S.Z.? Voortaan moeten ook onze zorgverstrekkers niet langer standaard een mondneusmasker dragen. Tot nu moesten zij dit wel nog doen bij direct en indirect zorgcontact (<1,5m), dit wil zeggen o.a. tijdens raadplegingen, op patiëntenkamers en bij patiëntenvervoer binnen het ziekenhuis. Voor patiënten en bezoekers werd dit al eind maart afgeschaft. ​Vanaf nu is het dus ook voor onze medewerkers niet meer nodig om het masker te dragen tijdens de zorg.

 

We blijven echter voorzichtig en flexibel waar nodig

De covidpandemie leerde ons echter het belang van preventief handelen en we vragen dan ook aan elke medewerker om steeds de eigen verantwoordelijkheid te nemen om spontaan een mondneusmasker te dragen bij enige klacht van verkoudheid, ter bescherming van patiënten en collega’s. Hetzelfde wordt trouwens ook gevraagd aan onze patiënten en hun bezoekers en begeleiders. Verder moeten medewerkers nog steeds een mondneusmasker blijven dragen bij contact met patiënten met een verminderde weerstand en bij de vroeger gekende indicaties zoals druppel-contactisolatie en procedures op dialyse en OK.

Daarnaast houden we er uiteraard ook rekening mee dat we - in periodes waar uit (inter)nationale cijfers blijkt dat de circulatie van respiratoire virussen toeneemt - opnieuw kunnen overgaan tot strengere maatregelen, als dat echt noodzakelijk is. Wij besteden ook extra, blijvende aandacht aan een correcte handhygiëne en voldoende ventilatie.

Dank aan onze zorgverstrekkers voor hun oneindige flexibiliteit bij het lange volhouden van de maatregelen

Sabine Siau, algemeen directeur A.S.Z.: “Onze medewerkers zijn heel blij dat ook zij eindelijk terug wat meer vrijheid hebben in het uitoefenen van hun job en het contact met patiënten terug persoonlijker en gemoedelijker kan verlopen. Ook voor patiënten die minder goed horen, zal dit het contact gelukkig eindelijk terug vergemakkelijken. Uiteraard weten onze zorgmedewerkers en artsen intussen als de beste wanneer het wél noodzakelijk is om voorzichtig te zijn, daar hebben we alle vertrouwen in. Graag wil ik van dit moment nog eens gebruik maken om hen allemaal te bedanken voor hun flexibiliteit en voor het lange volhouden van alle maatregelen ten gevolge van de covidpandemie de afgelopen jaren! Nu is het eindelijk tijd om ook hun glimlach terug te delen met iedereen!”