Preventieve screening voetballers EM United: met een gerust hart het veld op

Vorig jaar startte voetbalclub EM United met het preventief screenen op hartproblemen in samenwerking met de dienst Cardiologie van het A.S.Z. Het risico op een hartstilstand bij jonge sporters in volle actie is weliswaar klein, maar elk overlijden is er één te veel. Jaarlijks zouden 1 tot 2 van de 100.000 sporters jonger dan 35 jaar een plotse hartdood kunnen ervaren.

Dr. Grim De Meyer van de dienst Cardiologie benadrukt dat bij plots overlijden tijdens het sporten binnen deze leeftijdsgroep vaak sprake is van een aangeboren of erfelijke hartafwijking. Ook dit jaar hebben jonge sporters (vanaf 12 jaar) van de voetbalclub EM United zich preventief laten onderzoeken, een screening die elke vier jaar wordt aanbevolen. 

Tijdens dit cardiologisch onderzoek wordt eerst gepeild naar eventuele klachten en de familiale voorgeschiedenis, gevolgd door een lichamelijk onderzoek en een klassiek elektrocardiogram (EKG). Een elektrocardiogram kan veelal aangeboren hartafwijkingen detecteren. De meeste sporters hebben echter een normaal EKG, waardoor ze gerustgesteld kunnen worden over veilig sporten.

dr_DeMeyer_screening_voetbal

Het bestuur van voetbalclub Erpe-Mere United besloot vorig jaar om een cardiaal screeningsprogramma te adviseren aan alle jeugdspelers vanaf U15, in samenwerking met de dienst Cardiologie van het A.S.Z. Aalst.

Bij een geruststellend EKG en anamnese zijn geen verdere onderzoeken nodig, waardoor spelers met een gerust hart kunnen trainen en wedstrijden spelen. Dr. Grim De Meyer voerde deze screenings uit op de campus Aalst van het A.S.Z.-ziekenhuis. 

A.S.Z. hartcentrum

Het A.S.Z. is een door de overheid erkend hartcentrum. De dienst Cardiologie, bestaande uit ongeveer 20 stafleden, is actief in de preventie, diagnose en behandeling van hartaandoeningen. Sportclubs kunnen in het A.S.Z. terecht voor dergelijke screenings, en het initiatief van EM United wordt gezien als een verantwoordelijke stap die we sterk aanmoedigen. Meer info vind je hier. 

EKG_cardio_screeningvoetbal