Primeur in het A.S.Z: Nieuwe operatietechniek bij de dienst Gynaecologie zorgt voor een kortere ziekenhuisopname, een vlotter herstel en geen littekens

De gynaecologen dr. Van Mulders en dr. De Blaere pasten afgelopen week voor het eerst de nieuwe operatietechniek ‘vNOTES’ toe. Normaliter wordt er bij het weghalen van de baarmoeder,  eileiders en/of eierstokken via de buik van de patiënt geopereerd echter kunnen de gynaecologen d.m.v. deze nieuwe procedure de operatie via de vaginale weg uitvoeren. “Met deze nieuwe techniek zijn er geen littekens ter hoogte van de buik. De operatietijd is korter. Bovendien is er een kortere hospitalisatieduur en is er beduidend minder postoperatieve pijn” vertelt dr. Kathleen Van Mulders, gynaecoloog A.S.Z.

vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Dit is een minimaal invasieve techniek voor de verwijdering van de baarmoeder,  eileiders en eventueel eierstokken. De transvaginale weg combineert de voordelen van een kijkoperatie met die van de klassieke vaginale chirurgie. Prof. dr. Baekelandt en de vertegenwoordigers van de firma Applied Medical, die deze techniek ontwikkelden, waren hierbij aanwezig. Deze nieuwe techniek leidt bij vrouwen tot minder pijn na de operatie, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties na de operatie en geeft geen littekens. 
 

vNOTESgynaecologieASZ.jpg
vnotes2ASZ.jpg