Raadpleging bij de vroedvrouw

In het A.S.Z Aalst en Geraardsbergen kan je naast de raadpleging bij de gynaecoloog, sinds april 2024 ook op raadpleging komen bij de vroedvrouw in het eerste trimester en derde trimester van de zwangerschap. De vroedvrouw geeft veel informatie die je kan helpen bij het maken van keuzes en het krijgen van inzicht in je zwangerschap, bevalling en voeding. Je kan ook bij haar terecht voor al je persoonlijke vragen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe vlotter het gebeuren rond arbeid, bevalling en (borst)voeding zal plaatsvinden. Daarom bieden wij uitgebreide prenatale voorlichting aan. Je kan bij de vroedvrouw terecht op weekdagen, alsook op zaterdag. Je krijgt een afspraak via het secretariaat gynaecologie. 

Warme zorg

Een zwangerschapsconsultatie bij de vroedvrouw is meer dan een medische controle voor jou en de baby. De vroedvrouw ondersteunt en stelt je gerust. Ze is ook diegene die vraagt hoe het nu met jou gaat. En die jou, tijdens de zwangerschap al voorbereidt op de bevalling, voeding, de kraamperiode en het prille ouderschap.

vroedvrouwen_ASZ

Wat meebrengen naar de consultatie?

  • Identiteitskaart
  • Inschrijven kan aan de inschrijvingskiosk. Deze vind je in de inkomhal bij binnenkomst in het ziekenhuis en breng jouw patiëntenklevers mee.

Overzicht opvolging en controles

In het begin van de zwangerschap

Rond 10 weken kom je voor de eerste keer op consultatie bij de vroedvrouw. Zij bespreekt  het zwangerschapsoverzicht met jou.  De vroedvrouw overloopt een vragenlijst en geeft de nodige uitleg rond onder andere toxoplasmose, CMV en de NIPT-test .

Ook volgende zaken worden besproken:

  • Gezonde levensstijl:
    • Voeding en gewicht
    • Supplementen
    • Bewegen in de zwangerschap
    • Kinkhoest
    • Kwaaltjes
  • De suikertest. Deze test (waarbij je niet nuchter moet zijn) wordt bij alle zwangeren gedaan tussen 24 en 28 weken zwangerschap om zwangerschapsdiabetes op te sporen.
  • Administratie / sociale wetgeving: groeipakket + ouderschapsverlof
  • Prénatale kine
  • Werking Kind & Gezin

Tijdens de tweede raadpleging bij de vroedvrouw (tussen 35 - 37 weken) krijg je praktische uitleg over het geven van borst- of flesvoeding, arbeid en bevalling. De vroedvrouw zal al je vragen, bezorgdheden en angsten rustig met je doornemen. Belangrijk: weet dat een vroedvrouw niet over je keuze zal oordelen, ze zal je enkel helpen om te ontdekken wat écht bij je past.

Praktisch

Een afspraak kan gemaakt worden via het secretariaat gynaecologie:

Infosessies voor toekomstige ouders

Maandelijks organiseren onze vroedvrouwen een rondleiding op de verschillende verloskundige diensten op campus Aalst: verloskamer, materniteit, neonatologie (specifieke zorg aan premature / te vroeg geboren baby’s). Zij geeft een korte uitleg over o.a. hoe alles verloopt als je moet binnenkomen om te bevallen, waar je je moet aanmelden, wat er allemaal standaard gebeurt, wat er eventueel nog allemaal kan gebeuren, hoe de kamers eruitzien... Weet dat wij over een virtual tour met alle informatie (zeer uitgebreid) van het verloskwartier beschikken. Deze kan je hier bekijken: https://verloskwartier.asz-aalst.virtualtour.poppr.be/

Daarnaast zijn er gratis online voordrachten die je kan bekijken over bevallen in het A.S.Z. en borstvoeding: https://www.asz.be/nl/zorgaanbod/verloskunde/digitale-infosessies