Resultaten borstkankerindicatoren A.S.Z. 2014 - 2018

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) en de Stichting Kankerregister hebben een aantal proces-en uitkomstindicatoren m.b.t. borstkanker gemeten en vergeleken om de verschillen in zorg en uitkomst voor de Vlaamse Ziekenhuizen in kaart te brengen. Bekijk de resultaten van het A.S.Z. met toelichting op www.zorgkwaliteit.be.

Wat is borstkanker?

Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer 1 miljoen vrouwen, waardoor het wereldwijd het meest voorkomende kankertype is bij vrouwen. In België en Nederland krijgt één op de negen vrouwen ooit gedurende haar leven te maken met borstkanker. In België telt borstkanker momenteel voor 33 procent van alle kankers bij vrouwen.

A.S.Z., erkend borstcentrum

Onze multidisciplinaire borstkliniek helpt borstkankerpatiënten doorheen alle fasen: van screening, diagnostiek, lokale en medicamenteuze behandeling, opvolging, risicobepaling tot eventueel palliatieve zorg, psychosociale begeleiding,…

Dr. Karen Deblaere, gynaecoloog A.S.Z.: Door onze ruime ervaring en groot aantal patiënten werd ons borstcentrum erkend als coördinerende Borstkliniek. Zo behandelen we jaarlijks 151 patiënten in ons centrum. De Borstkliniek van het A.S.Z. steunt op twee pijlers. Enerzijds is er de continue kwaliteitsverbetering van de medische zorg, waarbij het multidisciplinair overleg een belangrijke rol speelt. Anderzijds staat het comfort en de persoonlijke begeleiding van onze patiënten doorheen het hele traject centraal.

dr_Karen_Deblaere_Gynaecologie_borstkliniek

Resultaten

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg meet, in samenwerking met de Stichting Kankerregister, een aantal kwaliteitsindicatoren gemeten m.b.t. diagnose en behandeling van borstkanker en overleving na 5 jaar. De resultaten gaan over patiënten die in de periode 2014 tot en met 2018 hun diagnose kregen.

“Onze erkende Borstkliniek wil haar werking opvolgen en continu verbeteren waar mogelijk. Tevens vindt het A.S.Z. het belangrijk om patiënten in alle transparantie te informeren over de zorgkwaliteit. Zo zijn er de afgelopen jaren voor een correcte registratie verschillende verbeteracties opgesteld. De overlevingscijfers liggen boven het Vlaamse gemiddelde. Ook het traject dat de patiënten doorlopen, is volgens de verschillende indicatoren kwaliteitsvol. We zien het rapport dan ook niet alleen als een bevestiging dat we goed bezig zijn, maar meer nog als een stimulans om onze werking waar mogelijk nog te verbeteren” vertelt dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.

Heb je vragen over jouw specifieke behandeling..?

Aarzel niet om met jouw behandelend arts contact op te nemen. Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar.

Meer info over de Borstkliniek van het A.S.Z. vind je terug op onze website: https://www.asz.be/nl/zorgaanbod/borstkliniek