Splinternieuwe high-end CT-scanner A.S.Z. Geraardsbergen verbetert diagnostiek

Sinds kort heeft het A.S.Z. Geraardsbergen een splinternieuwe high-end CT-scanner in gebruik genomen. Dit toestel behoort tot de topklasse van de CT-toestellen die op dit moment op de markt zijn met de meest geavanceerde technieken. De CT-scan Revolution is ontwikkeld door GE Healthcare en bevat alle nieuwste technologieën. Dankzij het nieuwe CT-toestel verhogen we het comfort van de patiënt door snellere scantechnieken, kunnen we voor vele onderzoeken de stralingsbelasting voor de patiënt verminderen en neemt de diagnostische precisie toe. De Revolution Apex™ CT-scanner betekent een nieuwe standaard in beeldkwaliteit in combinatie met een uiterst lage stralingsdosis.

CT Geraardsbergen

Deze gloednieuwe CT-scanner brengt tal van voordelen met zich mee:

  • De nieuwe CT-scanner geeft kwalitatief betere beelden met een lagere stralingsbelasting voor de patiënt, dit onder meer door artificiële intelligentie. Door de lagere stralingsbelasting zijn er minder neveneffecten van de scan voor de patiënt op langere termijn te verwachten.
  • De dual-energy techniek (het scannen met twee energieniveaus) laat toe om bij gebruik van contrast achteraf beelden te reconstrueren waaruit het contrast weggefilterd is. Dit laat toe om bij bepaalde onderzoeken het aantal scanreeksen, en dus de stralingsbelasting voor de patiënt, te verminderen. De hoeveelheid toe te dienen contrast kan door de dual-energy techniek eveneens verminderd worden omdat het contrast met deze techniek duidelijker wordt. Hierdoor verhoogt de diagnostische nauwkeurigheid en detecteerbaarheid. Verder laat de dual-energy techniek toe om nierstenen beter te analyseren en haarden van jicht ter hoogte van de gewrichten te beoordelen.
  • Verwerking van angiografie en virtuele colonoscopie in drie dimensies is volledig geïntegreerd in het toestel.
  • De wachtzaal en de kleedcabines werden ook volledig vernieuwd met de nodige aandacht voor de privacy van onze patiënten.

Precisie diagnose met nieuwe CT-scanner
“De CT-scanner kan ingezet worden voor complexe acute radiologie van alle organen, diagnostische oncologie en beeldgestuurde behandeling. De nieuwe CT-scanner levert bij elke scan spectrale beelden om de diagnose te helpen verbeteren. Dat stelt het medisch team in staat een snelle en betrouwbare diagnose te stellen en een effectief behandelplan voor de patiënt te bepalen. Bijkomend voordeel is dat het maken van de scans slechts enkele seconden in beslag neemt. Daardoor hoeven de patiënten minder tijd in de scanner door te brengen. Doordat het toestel sneller werkt dan zijn voorganger kan er minstens 16 cm per omwenteling gescand worden. Door het grotere scanbereik per omwenteling is er eveneens minder risico op onscherpe beelden door beweging van de patiënt, is er minder of geen tafelverplaatsing nodig bij bepaalde onderzoeken” vertelt dr. Eddy Van Hedent, radioloog A.S.Z. “Hierdoor is dit toestel uitermate geschikt voor het onderzoeken van de bloedvaten in het ganse lichaam, in het bijzonder de coronairen (kransslagaders). Het onderzoek vindt plaats na een eenvoudige inspuiting in de arm” aldus dr. Van Hedent.

“We kijken enorm uit naar deze nieuwe technologie omdat dit door een optimalere beeldkwaliteit en de artificiële intelligentie een betere diagnose mogelijk maakt. Dit gaat daarenboven samen met kortere onderzoekstijden en minder straling voor de patiënt. Kortom, als ziekenhuis investeren we graag in nieuwe technologie die een meerwaarde betekent voor patiënt en arts” aldus Geert Brantegem, directeur vzw MSSZ.

ctscan voorkant
wachtzaal ct
ctscannergeraardsbergen