Symposium ‘A glimpse into the future’ een waar succes

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het A.S.Z. Hartcentrum organiseerden onze cardiologen een symposium in het mooie cultuurcentrum De Werf in Aalst. Het multidisciplinaire team ontving maar liefst 500 genodigden voor een boeiend congres met de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van de cardiovasculaire zorg. 

Geslaagd symposium met (inter)nationale topcardiologen

Na een welkomstwoord van dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z., ging cardioloog dr. De Bruyne van start met een toelichting rond myocard infarct met normale coronairen. Prof. Mullens ging vervolgens verder met de nieuwste behandelingen bij hartfalen. Prof. De Pooter sprak over de fysiologische pacing van het hart en lichtte de nieuwe techniek Bundle Branch Pacing uitgebreid toe. Prof. De Backer sprak over de toekomst van de percutane behandeling van kleplijden. Nadien kwam prof. Loeys aan de beurt met een interessante toelichting over de impact van cardiogenetica op de klinische praktijk. Tenslotte bracht prof. Parati een belangrijke uiteenzetting over de nieuwste inzichten en behandelingen van arteriële hypertensie. Het congresprogramma en de prominente sprekers werden door de aanwezigen zeer gewaardeerd. We sloten de dag af met een walking dinner om het 25-jarig bestaan van ons hartcentrum te vieren. Kortom: het A.S.Z. kijkt terug op een zeer geslaagd congres!

zaal de werf symposium asz hartcentrum
Hartcentrum symposium ASZ Rosseel
publiek ASZ hartcentrum symposium.png
ASZ hartcentrum symposium 2
publiek symposium ASZ hartcentrum.png
spreker ASZ hartcentrum symposium 3.png
elke de vuyst hartcentrum symposium ASZ
spreker ASZ hartcentrum symposium 4
ASZ hartcentrum symposium 6
ASZ hartcentrum symposium 8
stand asz symposium hartcentrum
stand asz symposium hartcentrum 2

Innovatieve en patiëntgerichte zorg in het A.S.Z.

Tijdens dit congres werden verschillende innovatieve technieken voorgesteld die reeds worden toegepast in het A.S.Z.  De dienst Cardiologie wil inspelen op technologische ontwikkelingen en zet sterk in op het verlenen van patiëntgerichte zorg.

Zo is Bundle Branch Pacing een vrij recente en nieuwe pacingmodaliteit waarbij men de elektrische stimulus van de pacemaker aflevert in de directe nabijheid van de linkerbundeltak. Dit zorgt voor een natuurlijk samentrekken van de hartspier wat hartfalen vermijd en de inspanningstolerantie van de patiënt verbeterd.  Het A.S.Z. is één van de weinige hartcentra waar deze techniek vaak wordt toegepast.

Als eerste in België heeft het A.S.Z. hartcentrum in 2021 een lekkage van de tricuspidalisklep behandelt met de nieuwste generatie PASCAL clips. De tricuspidalisklep is één van de vier hartkleppen die zich bevindt tussen de rechterboezem en de rechterkamer van uw hart. Deze hartklep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom. Patiënten met een ernstig lek van de tricuspidalisklep ontwikkelen op termijn hartfalen, wat leidt tot kortademigheid, verminderd inspanningsvermogen en een verhoogde kans op overlijden. Het A.S.Z. behandelt lekkage van de tricuspidalisklep percutaan, dit wil zeggen via een katheter in de lies. Ons hartcentrum voert hiervoor percutane 'clipping' procedures uit, dit is een nieuwe techniek waarbij de klepblaadjes met behulp van een of meer clipjes naar elkaar toe worden getrokken. Hierdoor is er een afname van het lek, waardoor het hartfalen beter onder controle is, en ook de patiënt zich een heel stuk beter voelt. 

Ondertussen is het A.S.Z. expertisecentrum voor behandeling van de tricuspidalisklep. Zo wordt ook nog de CAVI-procedure regelmatig uitgevoerd. Bij deze methode worden er twee kleppen geïmplanteerd via de lies. De twee zelf-expandeerbare bioprotheses worden ontplooid ter hoogte van de twee ingangen van de rechterharthelft. Zodoende geeft de lekkage van deze tricuspidalisklep geen stuwing meer naar de lever, nieren, onderste ledematen en het hoofd. Dit leidt tot een betere controle van het hartfalen, waardoor patiënten terug beter kunnen ademhalen, een groter inspanningsvermogen hebben en minder vocht ophouden. Deze nieuwe techniek wordt internationaal slechts in enkele centra uitgevoerd en wereldwijd zijn er nog maar weinig patiënten behandeld op deze manier.

Patiënten met onbehandelbare ernstige arteriële hypertensie kunnen in aanmerking komen voor renale denervatie. Dit is een baanbrekende techniek waarbij de bezenuwing van de nier wordt onderbroken. Deze techniek wordt enkel overwogen bij patiënten met een persisterende ernstige hoge bloeddruk. Renale denervatie gebeurt echter best in studieverband zodat de techniek nog verder gevalideerd kan worden. In het A.S.Z. werden reeds verschillende patiënten behandeld.  

Dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z.: Graag bedank ik nogmaals het publiek en de sprekers voor hun aanwezigheid. Ik kijk terug op een geslaagd congres.

Benieuwd naar alle realisaties van het A.S.Z. hartcentrum? Bekijk dan snel het jaarverslag 2021 waarbij we terugblikken op het 25-jarig bestaan van onze dienst Cardiologie:

Jaarverslag 2022

FOTOALBUM SYMPOSIUM
 

 

 

Aftermovie