TAVI-app: een hart onder de riem van TAVI-patiënten

De dienst Cardiologie van het A.S.Z. ontwikkelde samen met de firma Medtronic recent een app op maat van de TAVI-patiënt. TAVI staat voor Transcatheter Aortic Valve Implantation, of een aortaklepvervanging via een katheter. De app laat een eenvoudige, duidelijke communicatie naar de patiënt en de mantelzorger toe omtrent het verloop van voorafgaande onderzoeken, over de TAVI-ingreep zelf en de opvolging hiervan. "Wij vinden een goede, duidelijke communicatie met onze patiënten heel belangrijk" aldus dr. Liesbeth Rosseel, interventioneel cardioloog A.S.Z. "Deze app biedt de patiënt de mogelijkheid om de uitleg die we hebben gegeven tijdens de consultatie nog een paar keer thuis te overlopen. Onze cardiopatiënten voelen zich door deze laagdrempelige communicatie sterk geruggensteund. "

Patiënten worden uitgebreid geïnformeerd aan de hand van beeldmateriaal en toegankelijke uitleg over de verschillende fases van het behandelingstraject. Ondersteuning ligt binnen handbereik: met één enkele klik kan de patiënt extra informatie of een bijkomend gesprek aanvragen bij de TAVI-coördinator. De feedback van patiënten en mantelzorgers die de app reeds downloadden, klinkt alvast veelbelovend. De app is alweer een belangrijke sprong voorwaarts in de vereenvoudiging van de flow voor onze steeds groter wordende groep TAVI-patiënten.

Dr. Liesbeth Rosseel, interventioneel cardioloog: Patiënten die deze app gebruiken, volgen hun behandeling vaak beter op en ze voelen zich ook veilig en beter ondersteund.

TAVI_app_Cardiologie_ASZ_RosseelL