Van de operatietafel naar de Belgische Special forces: Dr. Sara De Boey neemt deel aan Kamp Waes

In 2025 verwelkomt de dienst Orthopedie een bijzondere aanwinst: Dr. Sara De Boey. Met twee jaar ervaring als assistent in het ziekenhuis, beschouwt ze deze periode als de meest leerrijke en boeiende van haar opleiding. Dankzij haar sterke band zowel met de artsen als de verpleging werd ze al snel een integraal deel van het team. Ze studeert dit jaar af als orthopedisch chirurg en gaat zich dan verder specialiseren in de schouder- en elleboogchirurgie. Aanvullend behaalde ze het diploma van sportarts in 2019. En alsof dat nog niet genoeg is, zien we haar tegenwoordig elke zondagavond schitteren op ons tv-scherm, want deze straffe madame neemt deel aan het grenzenverleggende televisieprogramma 'Kamp Waes'. Redenen genoeg voor een diepgaand interview met Dr. De Boey.

Sara_De_Boey_Kamp_Waes

Hoe kwam je op het idee om je in te schrijven voor dit programma?

"Toen ik naar het eerste seizoen keek, vroeg ik me bij elke proef af of ík dat ook zou kunnen. Terwijl veel mensen toen dachten: waarom zou je daaraan meedoen? Je kan er ook helemaal niets mee winnen. Toen Tom Waes een oproep deed voor een tweede seizoen was ik onmiddellijk getriggerd om mij in te schrijven. Ik focuste me jarenlang op mijn studies en sport was wat bijkomstig geworden, dus ik wist dat ik mijzelf opnieuw kon motiveren om meer te sporten en terug in conditie te raken door deze uitdaging aan te gaan.. Ik was me ervan bewust dat Kamp Waes niet alleen een fysieke uitdaging vormt, maar dat ik ook mentaal  diep zou moeten gaan. Dit leek mij de ultieme uitdaging om mijzelf te testen, om te ontdekken hoe sterk ik was."

Hoeveel keer per week sport je? Welke sporten beoefen je allemaal? Hoe combineer je dit met jouw carrière?

"Mijn hoofdsport is hardlopen. Ik probeer 3-4 keer per week te sporten en om me voor te bereiden op Kamp Waes was dat soms tot 5-6 keer per week. Ik was jarenlang één van de top drie 800-meterlopers van België en bleef tijdens mijn geneeskunde- en orthopediestudies altijd hardlopen, zij het minder intensief en niet meer op competitieniveau. Dat gaf me de gelegenheid om andere sporten te ontdekken. Naast hardlopen ben ik begonnen met zwemmen en fietsen en heb ik deelgenomen aan een kwart triatlon. Samen met mijn partner Jelle heb ik de afgelopen jaren ook boxtrainingen gevolgd, aan crossfit gedaan en zelfs muurklimcursussen gevolgd. Mijn omgeving zegt vaak dat het lijkt alsof mijn dagen langer zijn dan die van hen. Ik ben goed in het zo efficiënt mogelijk indelen van mijn tijd. Zo liep of fietste ik het laatste jaar van en naar het werk, wat me al een training opleverde."

Hoe heb je jouw deelname aan dit programma ervaren?

"Een heel boeiende, leerrijke en unieke ervaring. Je ontdekt zelf wat je allemaal kunt bereiken als je vastberaden bent om niet op te geven en altijd voor de volle 100% te gaan. In Kamp Waes moet je niet alleen fysiek, maar ook mentaal diep gaan. Die combinatie vind je niet snel in je sport of beroep, dus dat is uniek. Het is zonder twijfel een van de meest uitzonderlijke dingen die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. In extreme omstandigheden leer je jezelf ook beter kennen. Al je goede, maar ook minder goede eigenschappen komen dan naar boven."

Welk doel heb je jezelf vooraf gesteld?

"Het belangrijkste doel voor mij was om het einde van het programma te halen. Ik stel altijd hoge eisen aan mezelf en wist van tevoren dat ik niet tevreden zou zijn als dat niet zou lukken. Het belangrijkste voor mij was om de aspecten waarop ik mij kon voorbereiden (zoals de Bergham Run en oriëntatie) met succes af te ronden en vooral nooit op te geven. En verder was het gewoon afwachten wat er allemaal op ons afkwam en of het ook effectief zou lukken om het einde te halen."

Zou je het echt overwegen om bij de Special Forces te werken?

"Special Forces-operator is een baan die maar voor weinigen is weggelegd. Maandenlang in het buitenland, je leven op het spel zetten... Dat is niet iets wat ik ambieer. Ik hou te veel van mijn werk als orthopedisch chirurg en wil mijn gezin niet zo lang missen. Wel zou ik graag als arts bij defensie werken en voor kortere periodes mee op missie gaan. Volgend jaar start ik wellicht met de opleiding om als arts-reservist voor defensie te kunnen werken om zo misschien ooit als arts met de Special Forces op missie te vertrekken."

Als Special Forces-operator heb je vier belangrijke kwaliteiten nodig: stressbestendigheid, intelligentie, karakter (teamspeler en doorzetter) en natuurlijk goede fysieke kwaliteiten. De eerste drie eigenschappen zijn zeker ook belangrijk als orthopedisch chirurg.

Heb je jouw kwaliteiten/kennis als orthopedisch chirurg bij bepaalde proeven kunnen inzetten?

"Als Special Forces-operator heb je vier belangrijke kwaliteiten nodig: stressbestendigheid, intelligentie, karakter (teamspeler en doorzetter) en natuurlijk goede fysieke kwaliteiten. De eerste drie eigenschappen zijn zeker ook belangrijk als orthopedisch chirurg. Stressbestendigheid kan alleen maar helpen om moeilijke ingrepen tot een goed einde te brengen. Intelligentie is vanzelfsprekend belangrijk als arts. Maar ook je karakter is van cruciaal belang om als arts in een team te werken. Tijdens mijn deelname aan Kamp Waes heb ik mezelf beter leren kennen en heb ik geleerd dat emoties tonen helemaal geen teken van zwakte is, maar juist een belangrijke eigenschap die je als goede leider moet hebben."

Met haar enorme toewijding en indrukwekkende vaardigheden heeft Dr. Sara De Boey zichzelf bewezen als een buitengewone chirurg en een sterke kandidaat bij Kamp Waes. Wij kijken alvast heel erg uit naar haar komst bij #teamASZ!

orthopedie_ASZ_operatie_DeBoey_Claus