Voetbalclub EM United laat ploeg preventief screenen op dienst Cardiologie A.S.Z.

De kans dat een jonge sporter in volle actie aan een hartstilstand sterft, is klein. Elk overlijden is er echter één te veel. Van de 100.000 sporters jonger dan 35 jaar zouden er jaarlijks 1 tot 2 een plotse hartdood sterven. "Als binnen die leeftijdsgroep iemand plots overlijdt tijdens het sporten, gaat het doorgaans om een aangeboren of erfelijke hartafwijking", duidt dr. Grim De Meyer van de dienst Cardiologie van het A.S.Z. Ziekenhuis. 

Een dergelijke aangeboren hartkwaal kan vaak opgespoord worden met behulp van een elektrocardiogram (ECG). De meeste sporters hebben een normaal ECG en kunnen gerustgesteld worden dat er veilig gesport kan worden. Bij de (zeldzame) sporters met een afwijkend ECG kan uitgebreider onderzoek aangeraden worden.

Het bestuur van voetbalclub Erpe-Mere United (EM United) besloot om deze redenen een cardiaal screeningsprogramma op te starten voor zijn jeugdspelers (vanaf U15), dit in samenwerking met de dienst Cardiologie van het A.S.Z. Aalst.

Wat houdt een cardiologische screening voor sporters in? 

Een cardiologische screening gebeurt aan de hand van een vragenlijst en een ECG. Dr. Grim De Meyer neemt uitgebreid de tijd in gesprek te gaan met de patiënt en hem of haar afdoende te informeren. Sport is belangrijk, maar dat dit op de meest veilige manier gebeurt is prioriteit voor de dienst Cardiologie. Met deze screening brengen we in kaart of de speler onderhevig is aan bepaalde cardiologische risico's.  

Wanneer de ECG en de anamnese geruststellend blijken, zijn geen bijkomende onderzoeken nodig en kan men - letterlijk en figuurlijk - met een gerust hart trainen en wedstrijden spelen. Dr. Grim De Meyer en dr. Véronique Jacobs voeren deze screenings uit op campus Aalst van het A.S.Z. ziekenhuis. Eerder kwam de eerste ploeg van EM United al conditietesten afnemen bij dr. Dries Viaene op campus Wetteren van het A.S.Z. 

A.S.Z. is door de overheid erkend hartcentrum

Het A.S.Z. is een door de overheid erkend hartcentrum, dat dit jaar haar 25e verjaardag viert. Wij zijn actief in de preventie, diagnose en behandeling van aandoeningen van het hart, en van meer algemene problemen van aderverkalking tot hoge bloeddruk, kortademigheidsklachten en dergelijke meer. De dienst Cardiologie bestaat uit een 20-tal stafleden cardiologie en cardiochirurgie en is actief in vele niches. 

Sportclubs zijn in het A.S.Z. aan het goede adres voor dergelijke screenings. Het initiatief van EM United getuigt van verantwoordelijkheid en kan enkel maar aangemoedigd worden. 

Cardiologische Screening
Screening EM United Cardiologie A.S.Z.