Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker

Oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kennen hem wel: de uitnodigingsbrief voor een gratis screeningsmammografie van het Centrum voor Kankeropsporing die je elke 2 jaar in de bus krijgt. Het doel van zo’n screeningsmammografie is borstkanker vroeg opsporen om zo de genezingskansen te vergroten. Door een vroege borstkankerdiagnose kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op genezing groter. 

Hilde Berlanger, borstverpleegkundige vertelt: "Zelfonderzoek is cruciaal om vroegtijdig tumoren in de borst op te sporen. Het is heel belangrijk om je borsten te 'kennen'. Zo voel je meteen of er een verharding of knobbel is die er de vorige keer nog niet was. Merk je een sterke verandering of maak je je zorgen? Contacteer dan zeker je huisarts of gynaecoloog voor een aanvullend onderzoek."

Wat is een screeningsmammografie?

Een screeningsmammografie is een röntgenfoto van de borsten, die borstkanker aan het licht kan brengen nog vóór jij symptomen kunt opmerken. Het is het enige screeningsmiddel voor borstkanker dat beantwoordt aan de Europese aanbevelingen.

Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met het jaar waarin men 69 wordt de kans om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Ze ontvangen hiervoor een brief met een uitnodiging. Het onderzoek is gratis en snel. Geen excuses dus.

Ria Hanssens, borstverpleegkundige vult aan: "Ook bij vrouwen na 69 jaar komt borstkanker nog veel voor. Dus na 69 jaar raden we nog steeds bij alle vrouwen een borstkankerscreening ten zeerste aan, maar vanaf dan is het niet meer gratis. De overheid heeft gekozen om haar middelen toe te spitsen op de leeftijdscategorie die het meest baat heeft bij een screeningsmammografie: 50 – 69 jaar. Dat betekent niet per se dat een mammografie niet nuttig kan zijn na 69 jaar."

Nuttige info

laat_een_screeningsmammografie_nemen_ASZ