“We volgen elk zorgtraject bij pancreaskanker nauwgezet op”

Met de erkenning van gespecialiseerde pancreascentra wil men bereiken dat de patiënt wordt geholpen door een zeer ervaren team in deze complexe behandeling. Dat garandeert de beste prognose. Het A.S.Z. is door het RIZIV officieel erkend als gespecialiseerd centrum voor pancreaschirurgie. Om hierop toe te zien, volgt de FOD Volksgezondheid een hele reeks aan indicatoren op de voet op. Zorgmanager pancreaspathologieën Carine DHont vertelt er ons meer over.

“Het gaat zowel over kwantitatieve indicatoren als over kwalitatieve indicatoren”, haalt Carine aan. “Zo moeten we aantonen dat ons ziekenhuis voldoende patiënten met pancreaskanker behandelt, waarmee we bewijzen dat ons team veel ervaring heeft met deze behandelingen. Daarnaast zijn er een hele reeks kwalitatieve indicatoren: bijvoorbeeld dat de ingreep snel genoeg volgt op de diagnose, dat de medische beeldvorming volgens alle bepalingen verloopt, waaronder een tweede opinie van een arts die binnen de conventie erkend is, dat de zaak besproken wordt op een multidisciplinair oncologisch consult (MOC) … En uiteraard de outcome van de behandeling, dat zijn de belangrijkste indicatoren.”

Voor elke patiënt wordt het volledige zorgtraject op de voet gevolgd, een hele administratie. “Wij voldoen aan net dezelfde eisen en volgen net dezelfde procedures als de grote universitaire ziekenhuizen die een erkenning als pancreas expertisecentrum hebben. Alle data gaat in het ‘Belgian Cancer Register Complex Surgery’. Elk jaar volgt een evaluatie, waarop uitgemaakt wordt welke expertisecentra hun erkenning behouden.”

Daarnaast staat Carine ook in voor het begeleiden van patiënten. “Als verpleegkundige ben je een laagdrempelig contact: mensen kunnen bij mij terecht met hun vragen en bekommernissen. Vaak ondervind ik dat ze wel begrijpen wat hun diagnose inhoudt. Maar ze zijn zich er nog te weinig van bewust hoe gespecialiseerd ons ziekenhuis is in deze problematiek en hoe belangrijk dit is voor hun prognose.Daarnaast moeten we ook soms toelichten hoe cruciaal snelheid is. De behandeling moet zo snel mogelijk opgestart worden om de patiënt de beste kansen te geven. Ook daarom is het zo belangrijk dat ze meteen in een gespecialiseerd ziekenhuis terechtkomen. Er is geen tijd te verliezen.”

zorgmanager Carine Dhont pancreaschirurgie