Wereld Obesitas Dag: versterk je kennis over obesitas

Bijna de helft van de Belgen heeft te kampen met overgewicht, en een derde heeft zelfs obesitas. Wereldwijd wordt op 4 maart 'Wereld Obesitas Dag' (World Obesity Day) gehouden, ook het A.S.Z. doet mee. We willen bewustzijn creëren rond de fysieke en mentale gevolgen van obesitas. Ter gelegenheid van deze themadag organiseert onze obesitaskliniek een sensibiliseringsactie met gratis screening.

banner_gezond_eten

Bezoekers en patiënten kunnen op donderdag 29 februari en vrijdag 1 maart terecht aan onze infostand aan het onthaal op campus Aalst tussen 10u - 12u & 14u - 16u voor info over obesitas en om enkele parameters (o.a. bloeddruk, buikomtrek, saturatie,…) te laten meten.

Dr. Ilia Van Campenhout, obesitaschirurg A.S.Z.: Op deze manier willen we patiënten, bezoekers en medewerkers bewust maken van de manieren om zwaarlijvigheid te voorkomen

“Onze gezondheid wordt beïnvloed door tal van factoren, waarvan gewicht er slechts één is. Het gaat ook om psychisch en sociaal welzijn, samen met voeding en beweging. Desalniettemin blijft een gezond gewicht belangrijk. Overgewicht en obesitas vergroten het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Rug- en gewrichtsproblemen behoren ook tot de risico’s” vult Dr. Van Campenhout verder aan.

In het A.S.Z. worden patiënten met obesitas daarom in eerste instantie behandeld met een combinatie van dieetadviezen en beweegschema’s, soms aangevuld met medicatie of een maagballon. Wanneer de obesitas niet op deze manier behandeld kan worden, bij een BMI boven 40 of boven 35 wanneer de patiënt bijkomende aandoeningen heeft, dan stelt de arts vaak een vermageringsoperatie voor. De meest frequent uitgevoerde ingreep, die ook het meest succesvol is, is momenteel de ‘gastric bypass’, waarbij we de maag verkleinen en het spijsverteringskanaal omleiden.

Het A.S.Z. wil obesitas te lijf gaan en zet daarom sterk in op sensibilisering. Zowel op donderdag 29 februari als op vrijdag 1 maart staat er een infostand opgesteld aan het onthaal in A.S.Z. Aalst. Op 4 maart organiseert het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis een gratis infoavond over obesitas in Utopia te Aalst.

Praktische info

  • Waar? Onthaal campus Aalst (volg de bewegwijzering)
  • Wanneer? Donderdag 29 februari en vrijdag 1 maart tussen 10 uur – 12 uur en 14 uur – 16 uur
  • Meer info over onze obesitaskliniek vind je hier
versterk_je_kennis_over_obesitas