World antibiotic awareness week 18 - 24 november

Van 21 t.e.m. 27 november organiseert de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de jaarlijkse World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Het doel van de week is bewustwording creëren voor antibioticaresistentie.

Het gebruik van antibiotica gaat gepaard met de ontwikkeling van resistentie tegen bacteriën. Een voorzichtig gebruik van antibiotica is dan ook aangewezen om deze resistentie-ontwikkeling in te perken. Onverantwoord gebruik van antibiotica dient ten allen prijze vermeden te worden, aangezien antimicrobiële resistentie overlijdens, meer ziekenhuisopnames en een langere ziekteduur tot gevolg heeft. In België ligt het antibioticagebruik in de ambulante en residentiële zorg nog steeds hoger dan het Europese gemiddelde. Het blijft dan ook belangrijk strijd te blijven voeren tegen antimicrobiële resistentie.

Alle artsen die antibiotica voorschrijven zijn mee verantwoordelijk voor het behoud van de doeltreffendheid van de bestaande antibiotica, maar ook alle andere gezondheidswerkers die direct of indirect betrokken zijn bij de toediening van antibiotica kunnen hun steentje bijdragen.

Onder het motto “Preventing antimicrobial resistance together” zetten de ziekenhuizen van het CUROZ-netwerk samen hun schouders onder de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Dit doen ze door samen campagne te voeren in de 4 ziekenhuizen van het netwerk aan de hand van een informatiestand, een folder voor ambulante patiënten & bezoekers en posters. Deze campagne kadert in de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) van de Wereldgezondheidsorganisatie, die jaarlijks van 18 tot en met 24 november wordt gehouden.

Wij vragen dan ook de medewerking van ALLE gezondheidswerkers binnen de ziekenhuizen van het CUROZ netwerk om mee de strijd aan te gaan tegen antimicrobiële resistentie.

waaw_week.png