World Antimicrobial Awareness Week: extra aandacht voor correct gebruik van antibiotica

Jaarlijks wordt tijdens de “World Antimicrobial Awareness Week” in november wereldwijd extra aandacht gevraagd voor een correct gebruikt van antibiotica. Het is uiterst belangrijk om antibiotica correct te gebruiken, onverantwoord gebruik van antibiotica maakt bacteriën steeds sneller resistent. Dit heeft overlijdens, meer ziekenhuisopnames en een langere ziekteduur tot gevolg. 

Antibiotica worden vaak verkeerd gebruikt of gebruikt wanneer zijn niet nodig zijn. Het verbeteren van het antibioticagebruik is de belangrijkste actie om de ontwikkeling en verspreiding van antibioticaresistente bacteriën flink te vertragen.

Antibioticaresistentie beperkt in ernstige mate het aantal beschikbare antibiotica voor de behandeling van ziekten. Binnen het A.S.Z. streven we naar een verantwoord en zo laag mogelijk gebruik van antimicrobiële middelen. 

Antibiotica gebruik ze goed!

Een verkoudheid, griep en de meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door een virus. Antibiotica werken niet tegen virussen, ze werken alleen tegen bacteriën. Ze helpen dus niet om minder te hoesten, om je beter te voelen of om sneller terug op de been te zijn. 

Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Alleen dan bewijzen ze hun nut. Bij ernstige infecties zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ze levens redden.

Ook bacteriële infecties genezen vaak spontaan na enkele dagen. Ons lichaam heeft in dat geval specifieke antilichamen aangemaakt die de indringers uitschakelen. Met ons eigen afweersysteem, dus. En dat blijft nog altijd de beste oplossing. Neem daarom enkel antibiotica als je arts dat nodig vindt.

Meer info over het gebruik van antibiotica vind je hier: https://www.gebruikantibioticajuist.be/nl/

Binnen het A.S.Z. stimuleren we iedereen om een 'Antibiotic Guardian’ te worden.

Word ook een Antibiotic guardian en help ons om de antibioticaresistentie af te remmen!

antibiotic guardians

Gebruik antibiotica verstandig!

antibiotica ook niet