Zorginspectie bezoekt A.S.Z. campus Aalst in het kader van suïcidepreventie: een positief verslag

Op 23 juni 2022 vond een inspectiebezoek op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) plaats op campus Aalst omtrent suïcidepreventie. Tijdens deze inspectie werd de focus gelegd op detectie en behandeling van suïcidaal gedrag bij meerderjarigen. Het A.S.Z. is in het bezit van een suïcidepreventiebeleid en behaalde een mooi resultaat op deze inspectie.

Zorginspectie is een agentschap van de Vlaamse overheid dat als opdracht heeft om de zorgkwaliteit in ziekenhuizen te controleren. Zorginspectie focust op wat de kwaliteit van de geboden zorg het meest beïnvloedt en baseert zich hiervoor op eisenkaders waaraan de organisatie zich moet houden.

Het inspectiebezoek gebeurde onaangekondigd. Een aantal aspecten m.b.t. het beleid op het vlak van suïcidepreventie werd beoordeeld op basis van schriftelijke procedures en/of beleidsdocumenten, tijdens een gesprek met één of meerdere medewerker(s). Daarnaast werd een praktijktoets uitgevoerd in een steekproef van dossiers.

Dagelijks zetten onze medewerkers zich in om onze patiënten de best mogelijke zorg te geven. Wij willen deze zorg continu verbeteren en daarom streven we een aantal kwaliteitslabels na. Zo is het A.S.Z. een Qualicor geaccrediteerd ziekenhuis. We voeren ook interne audits uit op al onze diensten, gaande van handhygiëne, patiëntidentificatie tot valpreventie. Het hoofddoel is niet om diensten te controleren, wel om een algemeen beeld te krijgen en samen te werken aan nog meer opmerkzaamheid rond patiëntveiligheid en kwaliteit.

Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z. en diensthoofd Kwaliteit: We willen een permanente verbetercultuur creëren om zo een veilige en kwalitatieve zorg te garanderen in onze ziekenhuizen. We zetten in op accreditatie en Zorginspectie zodat we onze kwaliteit kunnen aantonen, werkpunten detecteren en zo verder verbeteren. We werken actief mee aan nationale en Vlaamse initiatieven om de kwaliteit van ziekenhuizen in kaart te brengen. Zo kunnen we onszelf vergelijken met andere ziekenhuizen, maar ook afdelingen onderling, bijvoorbeeld binnen VIP². Transparant communiceren over onze behaalde resultaten vinden we belangrijk. Op onze afdelingen gebruiken we bijvoorbeeld kwaliteitsborden, deze geven patiënten, bezoekers én personeel de kans om in een oogopslag te zien hoe er op een afdeling gewerkt wordt aan kwalitatieve en veilige zorg.

De verslagen zijn openbaar en te bekijken via deze link.

PAAZ kwaliteit verpleging