Vooronderzoeken

Tijdens de oppuntstelling ontmoet u verschillende professionals (obesitaschirurg, diëtist, psycholoog, endocrinoloog, maag-darmspecialist…) van het team. Zij zullen u onderzoeken, informeren en hun advies geven over obesitas en de behandeling die voor u het meest geschikt lijkt. 

Dit lijkt ingewikkeld maar deze voorbereidende fase is noodzakelijk voor een vlot verloop van uw behandeling. Dit vraagt een echte verbintenis van u. Specialisten zullen u begeleiden om volgende onderzoeken te ondergaan:

  • Consultatie bij de chirurg
  • Bloedafname en bespreking met endocrinoloog
  • Uitgebreid gesprek met onze psychologe
  • Bespreking van een dieetdagboek met één van onze dietisten
  • Een endoscopie van de maag. Dit om eventuele onderliggende ziekten zoals een maagontsteking, een maagzweer of een maagbreuk te onderzoeken
  • Een uitgebreide bloedafname met ook aandacht voor hormonen en vitamines; maar ook suikermetabolisme.
  • Zo nodig wordt ook een slaaponderzoek, een longfunctie-onderzoek of een nazicht van het hart gepland. Ook een echografie of CT-scan van de buik kan genoodzaakt zijn.
  • Meer en meer testen we ook de basisfitheid van onze patiënten om ook de mobiliteit en beweging te stimuleren. Dit gebeurt bij onze diensten fysische geneeskunde en cardiologie.

Goed om te weten:
Deze voorbereidende fase neemt enkele weken tijd in beslag. Deze kan tot twee maanden duren. Wees geduldig. Pas wanneer alles geëvalueerd wordt door het team, wordt beslist of een operatie kan gepland worden.

Beslissing tot operatieve behandeling

De beslissing tot chirurgie gebeurt bij de tweede raadpleging bij uw behandelend arts. Stel tijdens deze raadpleging al uw vragen aan deze medische expert. Tijdens deze tweede raadpleging evalueert de behandelend arts uw gezondheid. 

Uw behandelend arts zal eveneens de risico’s verbonden aan chirurgie, de anesthesie uitleggen en zal uw akkoord vragen voor deze ingreep a.d.h.v. een toestemmingsformulier (informed consent). 

Vergeet voor deze raadpleging niet:

  • Alle resultaten van de voorgeschreven onderzoeken mee te nemen, tenzij deze in hetzelfde ziekenhuis verricht werden. Ze kunnen dan makkelijkst teruggevonden worden via het computersysteem.
  • Alle voorschriften mee te nemen en alle medicijnen te vermelden die u op eigen initiatief/zonder voorschrift neemt.

Wanneer het onderzoek volledig is: de behandelend arts beslist of de operatie kan doorgaan. De chirurg informeert u over het verloop van de ingreep en de postoperatieve opvolging.

Indien het onderzoek niet volledig is: de behandelend arts kan bijkomende onderzoeken voorschrijven die u absoluut bij moet hebben op de dag van de ziekenhuisopname. 

Aarzel niet om tijdens deze consultatie al uw vragen hieromtrent te stellen.