Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken (abdominale heelkunde)

053 76 67 60 (Aalst)

054 43 25 90 (G'bergen)

09 368 82 06 (Wetteren)

068 57 29 11 (Medisch Centrum Lessen)

 

Afspraak maken (fysische geneeskunde & revalidatie)

053 76 48 45 (Aalst)

09 368 82 11 (Wetteren)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Heelkunde (abdominale-)

Fysische geneeskunde & revalidatie

 wegwijs

Polikliniek Aalst (abdominale)

Zone L - verdieping +1

Polikliniek Aalst (fysio)

Zone B - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +2

Polikliniek Wetteren (abdominale)

Blok A - verdieping 0

Polikliniek Wetteren (fysio)

Blok E - verdieping -1

 

Bariatrische operatie

Obesitaschirurgie wijzigt de anatomie van uw spijsverteringssysteem. Deze chirurgie wordt ook wel bariatrische chirurgie genoemd. 


Deze kan invloed hebben op 2 aspecten: 

  • De hoeveelheid ingenomen voedsel verminderen (restrictie)
  • En/of het opgenomen voedsel door het organisme (het principe van malabsorptie)

 

Verder hebben alle operaties een invloed op uw hormonale status. Zo wordt het hormoon Ghreline minder sterk aangemaakt, hierdoor vermindert uw hongergevoel duidelijk en zullen ook uw voorkeuren voor bepaalde voedingsstoffen veranderen.

Hiervoor bestaan twee grote chirurgische technieken: 

terug naar boven zuiver restrictieve technieken

 

Deze verkleinen de maag en bijgevolg de hoeveelheid ingenomen voedsel. Het verzadigingsgevoel komt sneller en u eet minder.

Sleeve gastrectomie

De ‘Sleeve gastrectomie’ is bedoeld om, via een maagverkleining, de hoeveelheid ingeslikt voedsel te beperken. Zo wordt de calorietoevoer beperkt om obesitas tegen te gaan. De operatie bestaat uit het nieten en verticaal doorsnijden van de maag die wordt verkleind tot de grootte van een kleine banaan. Ongeveer 75-80% van de maag wordt weggenomen. Men heeft het hier over restrictie. De verkleinde maag zorgt zo voor een veel sneller verzadigingsgevoel. Bovendien is er een productiedaling van het hongerstimulerend hormoon (Ghreline). Zo daalt het hongergevoel maar wordt de spijsvertering (absorptie of opname) niet verstoord.


sleeve_gastrectomie-01
terug naar boven gemengde technieken met restrictie en malabsorptie

 

Hierbij wordt de maag verkleind (restrictie) en vervolgens wordt een deel van de dunne darm overbrugd. Zo wordt de opname van voedsel (en dan vooral vetten en suikers) door het organisme beperkt (malabsorptie). De voeding gaat onmiddellijk naar het middelste deel van de dunne darm waardoor slechts een deel van de voeding wordt opgenomen. 

Gastric bypass

De gastric bypass is bedoeld om de hoeveelheid ingenomen voedsel te beperken alsook de absorptie van ingenomen voedingsstoffen te verminderen. Op die manier wordt de calorietoevoer beperkt om obesitas tegen te gaan. In een eerste fase wordt de maag door het nieten gescheiden in twee ongelijke delen. Zo ontstaat er een klein ‘voormaagje’ en worden de voedselhoeveelheden die dit veel kleinere maagje kan verwerken beperkt. De rest van de maag krijgt geen voedsel meer binnen maar blijft normaal werken. Men heeft het hier over restrictie. De dunne darm wordt in twee gedeeld gesplitst op ongeveer 50cm afstand. Vervolgens wordt de uitgesloten darm en het voormaagje opnieuw met elkaar verbonden zodat de voeding opnieuw in de darm kan terecht komen. 


Als laatste stap wordt op een variabele afstand (tussen de 100 en 200cm) de dunne darm opnieuw aan elkaar gekoppeld. Op die manier zullen de verteringssappen en de voedingsstoffen slechts op een later moment met elkaar in contact komen. Hierdoor zal slechts een deel van de vetten en suikers opgenomen worden in het lichaam. Men heeft het hier over malabsorptie. Maar er is ook een ander mechanisme dat zal bijdragen tot een snel gewichtsverlies. De productie van het hongerstimulerend hormoon neemt af.

bypass-01Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail