Op de dienst neurologische revalidatie op campus Wetteren kunt u terecht om te revalideren na een centrale of perifere neurologische aandoening (hersenbloeding,  herseninfarct, ziekte van Parkinson, multiple sclerose, ruglijden met zenuwuitval, hersentumor, andere ...).

Doel

Er wordt een multidisciplinaire revalidatie aangeboden, dit wil zeggen dat een aantal disciplines samenwerken om u zo snel mogelijk een zo hoog mogelijke graad van zelfredzaamheid te geven. Het doel van de revalidatie is u terug naar huis te laten gaan; eventueel met aanpassingen (hulpmiddelen, aanpassingen aan de woning, thuishulp, ..).

Revalidatie na een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumoren

Na een hersenbloeding of -infarct verliest u een deel van uw zelfredzaamheid. Om deze terug te winnen, moet u opnieuw leren om uw evenwicht, coördinatie, spierkracht, staan en stappen te oefenen. Uw dagelijkse activiteiten, geheugen en concentratie, taal, spraak- en slikfuncties worden getraind.

Revalidatie bij de ziekte van Parkinson, MS, myopathie, ..

Bij deze aandoeningen kunnen de motorische functies langzaam achteruit gaan. De medische behandeling probeert de evolutie van de ziekte zo traag mogelijk te laten verlopen. De revalidatie is gericht op het onderhouden van de bestaande fysieke mogelijkheden, valpreventie, voorkomen van gewrichtsverstijving en spierverkorting, de aanpassing van de leefomgeving aan de motorische beperkingen en het aanbieden van adequate hulpmiddelen om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren.

Revalidatie na aandoeningen van het perifere zenuwstelsel

(polyneuropathie, syndroom van Guillain – Barré, ruggenmergletsels,  ..)

De aantasting van de perifere zenuwen uit zich onder andere in  gevoelsstoornissen,  krachtsverlies, verlammingen en gangstoornissen. Uiteraard zal dit uw zelfstandigheid beperken, u krijgt hiervoor een aangepast therapieprogramma.

Het multidisciplinair team

Verschillende disciplines werken samen met u tijdens de revalidatie om de opgestelde doelen te bereiken. Onze team behandeling omvat fysieke, emotionele, psychologische en sociale componenten voor elke patiënt. Iedere week is er een multidisciplinair overleg waarbij uw noden en evolutie worden besproken.

Artsen

Dr. Timmermans is gespecialiseerd in fysische geneeskunde en revalidatie en zullen uw evolutie van nabij opvolgen. Zij staan aan het hoofd van het multidisciplinair team. Indien nodig kunnen er ook andere specialisten aangesproken worden om u een optimale medische verzorging aan te bieden (bv. neuroloog, neurochirurg, cardioloog, oogarts, ..).

Campus Aalst:  053 76 48 45

Campus Wetteren:  09 368 82 06

Verpleegkundigen

Het verpleegkundig team, met als hoofdverpleegkundige mevr. Lieve Goublomme, staat dag en nacht in voor uw zorg (hulp bij hygiënische zorgen, hulp bij aan- en uitkleden, wondzorg, toedienen van medicatie, hulp bij toiletbezoek, soms vervoer naar andere afdeling van het ziekenhuis, ...).

Aangezien revalidatie een 24 uur gebeuren is, zullen de verpleegkundigen u stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen, binnen uw mogelijkheden, om zo uw zelfredzaamheid te bevorderen. 

Campus Aalst:  053 76 48 45

Campus Wetteren:  09 368 82 06

Kinesitherapeuten

De kinesitherapeut komt de eerste dag langs om een neurologische onderzoek te doen en samen met u de doelen van de therapie te bespreken. Het therapieplan wordt gemaakt in functie van de behoeften van de patiënt.

De kinesitherapeut onderzoekt elke patiënt en hij richt zich op bewegingspatronen, kracht, flexibiliteit, functionele capaciteit, evenwicht, coördinatie en spiertonus. De kinesitherapeut werkt samen met de specialisten, het team en patiënten om elke behandeling aan te passen in functie van de progressie en behoeften van de patiënt.

Kinesitherapie kan tot 1 uur duren en bestaat van individuele therapie waar de focus van de behandeling ligt op de toename van de functionaliteit en zelfstandigheid van de patiënt.

Campus Aalst:  053 76 48 45

Campus Wetteren:  09 368 83 69

Ergotherapeuten

De eerste dag komt de ergotherapeut langs voor een intakegesprek om uw huidige mogelijkheden en beperkingen en thuissituatie te bespreken. Op basis van testing en de contactmomenten met de patiënt, krijgen we een duidelijk beeld van de mogelijkheden en hulpvraag en worden therapiedoelen opgesteld en continu aangepast waar nodig.

Tijdens de daarop volgende weken krijgt u zowel individuele als groepstherapie die aangepast is aan uw specifieke behoeften. Volgende opsomming bevat voorbeelden en heeft niet de intentie volledig te zijn:

  • functionele training van de bovenste ledematen
  • evenwicht in zit of stand
  • oefenen van transfers
  • uitvoeren van ochtendtoilet
  • valpreventie
  • rolwagentraining binnen- en buitenshuis
  • opstellen van een functioneel bilan voor de aanvraag van een VAPH dossier
  • aanleggen van spalken
  • adviesverlening en uittesten van hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten of huishoudelijke taken
  • veilig traplopen
  • gebruik van een loophulpmiddel
  • ...

Verder organiseert de ergotherapeut ook andere activiteiten zoals een wandeling, themanamiddagen, film, wellness,.. zo wordt het vaak lange verblijf op de afdeling op een ontspannende manier doorbroken. Op de afdeling t.h.v. de dagzaal vindt u een weekschema van de ergotherapie.

Campus Aalst:  053 76 48 45

Campus Wetteren:  09 368 83 19 

Sociale dienst

Sociaal verpleegkundige Brenda Watté is verantwoordelijke voor de begeleiding van de neurologische patiënten. Zij zal tijdens uw opname langskomen voor een kennismakingsgesprek. U kan bij de sociale dienst terecht voor het inschakelen van thuishulp ( poetshulp, gezinszorg, thuisverpleging, e.d.), psychosociale ondersteuning, informatie rond aanvraag van tegemoetkomingen, administratieve begeleiding, zelfredzaamheidsproblemen, …

Daarnaast werken we nauw samen met interne en externe hulpverleners. De sociaal verpleegkundige kan indien nodig contact opnemen met uw familie, vermits zijn een belangrijke partner zijn om de omschakeling van verblijf in het ziekenhuis naar huis mogelijk te maken.

Een opname in het ziekenhuis is een ingrijpende verandering zowel op individueel, relationeel als op sociaal vlak. Dit kan allerlei zorgen en vragen met zich meebrengen, zowel voor u als voor uw omgeving. Iedereen die nood heeft aan een gesprek of vragen heeft, kan beroep doen op de sociale dienst.

Elke maand vindt er een infosessie plaats in verband met mogelijkheden na ontslag uit het ziekenhuis.

Campus Wetteren:  09 368 8217

Diëtiste

Voeding is belangrijk, zowel tijdens als na uw revalidatie. Goed en gevarieerd eten, een correct gewicht hebben en voldoende bewegen zijn de drie belangrijke pijlers voor een gezonde levensstijl. De diëtist ondersteunt, begeleidt en adviseert bij het optimaliseren van een gezond eetpatroon.
 

De diëtist is al lang niet meer de persoon die enkel voedingsmiddelen verbiedt, er zijn echter ook medische aandoeningen waar het volgen van een dieetadvies van essentieel belang is.

Het doel van een voedingsadvies is om een aantal complicaties ten gevolge van een verkeerd eetpatroon te beperken:  richtlijnen omtrent  bv. een cholesterolbeperking, gezonde diabetesvoeding, overgewicht, ondervoeding.
 

Het inschakelen van klinische bijvoedingen kan bij een te lage calorie-inname de tijdelijke tekorten aanvullen en bijgevolg de algemene toestand van de patiënt verbeteren.

De diëtist wil graag een antwoord geven op uw vragen rond gezonde voeding, productinformatie en voedingsproblemen op maat van de patiënt.