Tarieven

Erelonen en medische kosten worden apart aangerekend

Bij een raadpleging zijn er twee belangrijke elementen:

  • het ereloon (ook honorarium genoemd) voor de arts, dat bestaat uit een basishonorarium en mogelijk wordt aangevuld met een ereloonsupplement
  • de kosten voor eventuele aanvullende medische handelingen of technische onderzoeken, die tijdens de raadpleging worden uitgevoerd (zie hieronder).

Het ereloon wordt meteen ter plaatse betaald

Na (of in enkele gevallen vóór) de consultatie betaalt u het ereloon aan de geraadpleegde arts of aan zijn secretariaatsmedewerker. Op de pagina van de artsen kan u steeds terugvinden op welke manieren u kan betalen (cash, Bancontact, Paqconiq, ...). 

Aanvullende medische kosten worden apart gefactureerd door het ziekenhuis

Het gebeurt regelmatig dat de geraadpleegde arts bij de consultatie ook een onderzoek of een medische handeling uitvoert. Daarbij maakt de arts gebruik van instrumenten, apparatuur en/of materialen van het A.S.Z. Hiervoor wordt een bedrag aangerekend naast het ereloon van de arts. Dit wordt niét meteen na de raadpleging verrekend: u ontvangt hiervoor later een aparte factuur.

Ongeveer een maand na uw bezoek aan onze polikliniek volgt een factuur. Deze factuur bevat wettelijk vastgelegde rubrieken:

  1. Farmaceutische kosten (medicatie, implantaten, medische hulpmiddelen,…)
  2. Ziekenvervoer
  3. Andere leveringen (bloed, bloedderivaten, gipsmateriaal, radio-isotopen, ... zijn gedeeltelijk of volledig ten laste van de patiënt)
  4. Diverse kosten (dit zijn producten die niets met de medische zorg te maken hebben zoals telefoonkosten of flessen drinkwater)

Meer informatie over de ziekenhuisfactuur vindt u terug op deze pagina. Op uw factuur vindt u enkel die rubrieken terug die van toepassing zijn op uw raadpleging. De factuur vermeldt verder duidelijk het bedrag dat u aan het ziekenhuis moet betalen. 

Verbintenistarieven: de basistarieven die vastgelegd zijn in een conventie

Om de patiënt te beschermen tegen onaangename financiële verrassingen maken de ziekenfondsen afspraken met zorgverleners over de tarieven. Wie het akkoord aanvaardt, respecteert de vastgelegde tarieven.

In België geldt het systeem waarbij tweejaarlijks tarieven worden afgesproken tussen de artsen, de ziekenfondsen en de overheid. Elke individuele arts kan deze overeenkomst ('conventie') aanvaarden, gedeeltelijk aanvaarden of niet aanvaarden. Afhankelijk van de situatie wordt er een status aan de arts toegekend.

Er zijn drie mogelijkheden:

  • de zorgverlener aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen. Dit zijn geconventioneerde zorgverleners. Zij rekenen de officiële tarieven aan en mogen geen ereloonsupplementen vragen.
  • de zorgverlener aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen, maar rekent enkel op bepaalde plaatsen of tijdstippen het officiële tarief aan. Dit zijn gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners.
  • de zorgverlener aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet en bepaalt vrij het honorarium. Dit zijn niet-geconventioneerde zorgverleners.

Of een arts al dan niet verbonden is, vindt u terug op de pagina van de arts. Er is ook een overzichtslijst beschikbaar aan de onthaalbalie. Vraag gerust tot welk stelsel uw arts behoort. 

Wanneer mag een arts ereloonsupplementen aanrekenen?

  Geconventioneerde arts Gedeeltelijk geconventioneerde arts Niet-geconventioneerde arts
Opname op meerpersoonskamer Neen Neen Neen
Opname op éénpersoonskamer Ja, maximum 150% uitgezonderd plastische heelkunde maximum 300% Ja, maximum 150% uitgezonderd plastische heelkunde maximum 300% Ja, maximum 150% uitgezonderd plastische heelkunde maximum 300%

Vragen?

U kan met al uw vragen over de ziekenhuiskosten en -factuur terecht bij de dienst facturering. Telefonisch (maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 11.30 uur - van 13.30 tot 16 uur, uitgezonderd woensdagnamiddag).

053 76 68 59

053 76 68 60

 facturatie@asz.be 

dr wim wissaert consultatieruimte asz