Aortapathologie

Aorta aneurysma

Een aorta aneurysma is een abnormale uitzetting van de aortadiameter, het grootste bloedvat dat uit het hart ontspringt en de organen van bloed voorziet. Aorta aneurysma’s kunnen voorkomen in de borstkas (thoracaal aorta aneurysma) of in de buikholte (abdominaal aorta aneurysma). Hoe breder de diameter, hoe hoger de kans op scheur (dissectie) of ruptuur.

Aneurysma’s geven vaak geen klachten tot ze complicaties geven zoals ruptuur of scheur. Afhankelijk van de grootte en plaats van de scheur, zijn de klachten wisselend van pijn in de borstkas of buik tot bewustzijnsverlies en plotse dood. Bij vroege diagnose en bij snelle behandeling, vaak heelkundig, is de kans op overleving sterk gestegen. Preventieve screening is van belang, waarbij de aneurysma preventief geopereerd wordt vanaf een bepaalde diameter. Dit kan in sommige gevallen ook via katheters.

Aortadissectie

Een aortadissectie is een zeldzame, doch ernstige aandoening waarbij de binnenste laag van de aorta (het grootste bloedvat dat uit het hart ontspringt en naar de organen gaat) inscheurt. De binnenste laag kan dan volledig loskomen van de buitenlaag en zo de aorta zelf of zijtakken ervan afsnoeren. De buitenste laag kan ook inscheuren, waardoor het bloed onder hoge druk uit de bloedsomloop verdwijnt, hetgeen vaak fataal is.

De diagnose is niet altijd eenvoudig, omdat de klachten sterk wisselen en in functie zijn van de plaats van de scheur, welke bloedvaten afgesloten zijn, ... Bij vroege diagnose en bij snelle behandeling, vaak heelkundig, is de kans op overleving sterk gestegen.

Aortakleplijden

Aortakleplijden is een aandoening waarbij de klepjes aan de basis van de aorta niet goed meer werken. Dit kan aangeboren zijn, of het kan geleidelijk aan ontstaan.

Een vernauwing van de klep, of aortaklepstenose, verhindert dat het bloed vlot naar de organen wordt gepompt.

Een kleplek, of aortaklepinsufficiëntie, zorgt ervoor dat het bloed terugvloeit naar het hart en de bloedsvoorziening minder efficiënt verloopt.

Afhankelijk van de aard en ernst van het aortakleplijden, leeftijd en medische toestand van de patiënt, kan de aortaklep heelkundig hersteld of vervangen worden, of ook via de lies worden vervangen. Als het aortakleplijden nog niet ernstig genoeg is, volstaat een opvolging bij de cardioloog.