Trombose

Longembolen

Longembolen zorgen voor een blokkade van de pulmonale arteries. Longembolen worden meestal veroorzaakt door bloedklontertjes welke in de onderste ledematen of in de buik ontstaan en migreren doorheen het hart naar de longen. Daar zorgen ze voor een obstructie van de bloeddoorstroming. Afhankelijk van de ernst kunnen ze zorgen voor klachten zoals pijn op de borst, kortademigheid of soms ook bewustzijnsverlies. Longembolen kunnen levensbedreigend zijn en moeten snel herkend en behandeld worden.

De behandeling bestaat uit bloedverdunning en in zeldzame gevallen levensreddende heelkunde. Risicofactoren voor het ontwikkelen van longembolen of diepe veneuze trombose zijn bv. immobilisatie, kanker of recente heelkunde. In deze gevallen wordt vaak preventief een bloedverdunner toegediend.

Aderverkalking

Aderverkalking of atherosclerose is een aandoening van de slagaderwand, met afzettingen van vetdeeltjes, bloedcellen en kalk. Dit kan gebeuren in alle slagaders van ons lichaam en zorgt voor een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen in de organen. Afhankelijk van het bevloeingsgebied kan dit aanleiding geven tot:

  • hersentrombose
  • hartinfarct
  • nierproblemen
  • darmproblemen
  • verzuring van de benen
  • ...

Risicofactoren zijn vooral roken, hoge bloeddruk, erfelijke aanleg, suikerziekte, hoge cholesterol, gebrek aan lichaamsbeweging en zwaarlijvigheid. De behandeling streeft naar het herstel van de bloedtoevoer naar het getroffen orgaan, met medicatieballonnen en stents of chirurgie. Ook preventie is van belang om nieuwe problemen te voorkomen. Van belang hierbij is:

  • stoppen met roken
  • gezonde voeding (veel groenten en fruit)
  • het behandelen van hoge bloeddruk, hoge cholesterol en hoge suikers
  • voldoende lichaamsbeweging
  • vermageren.

Hartinfarct

De plotse onderbreking van de bloedtoevoer naar de hartspier geeft aanleiding tot een hartinfarct, of ook wel een myocardinfarct of hartaanval genoemd. Meestal wordt er plots een klonter gevormd op reeds bestaande aderverkalkingen in de kransslagaders of coronairen. Zo er niet tijdig gereageerd wordt, zal een deel van de hartspier afsterven. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een hartinfarct zijn roken, suikerziekte, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, weinig fysieke beweging, ongezonde voeding, ...

De klachten van een hartinfarct kunnen wisselen, maar vaak is er een beklemmende, drukkende pijn op de borst, al dan niet met uitstraling naar de kaak, schouders of armen. Deze klachten beteren niet met rusten en duren langer dan 15 minuten. Ook misselijkheid, zweten en onrust kunnen voorkomen. Soms zijn er eerder klachten in de  bovenbuik in plaats van op de borst. Een groot deel van de hartinfarcten geven ook aanleiding tot plotse dood door ritmestoornissen, in de volksmond ook wel eens verkeerdelijk ‘een hartaderbreuk’ genoemd.

De behandeling van een hartinfarct bestaat uit het snel terug openmaken van het afgesloten bloedvat door middel van ballonnetjes en stents. Hierbij is snelheid essentieel, want tijd = spier.

Ondervindt u nieuwe of ongekende klachten aan de borstkas, dan raden wij aan dringend medische hulp te zoeken. Duurt de pijn langer dan 15 min en betert deze niet in rust of na het nemen van angor-medicatie? Dit kan duiden op een hartinfarct. Bel naar 112 of zoek dringende medische hulp. Rijd enkel zelf naar de spoedgevallendienst als het niet anders kan.

Beroerte

Meer info volgt.

Trombotische ziekten

Meer info volgt.