Klep- en structurele aandoeningen

Aortakleplijden

Aortakleplijden is een aandoening waarbij de klepjes aan de basis van de aorta niet goed meer werken. Dit kan aangeboren zijn, of het kan geleidelijk aan ontstaan.

Een vernauwing van de klep, of aortaklepstenose, verhindert dat het bloed vlot naar de organen wordt gepompt.

Een kleplek, of aortaklepinsufficiëntie, zorgt ervoor dat het bloed terugvloeit naar het hart en de bloedsvoorziening minder efficiënt verloopt.

Afhankelijk van de aard en ernst van het aortakleplijden, leeftijd en medische toestand van de patiënt, kan de aortaklep heelkundig hersteld of vervangen worden, of ook via de lies worden vervangen. Als het aortakleplijden nog niet ernstig genoeg is, volstaat een opvolging bij de cardioloog.

Tricuspidaliskleplijden

Tricuspidaliskleplijden is een aandoening van de tricuspidalisklep, de klep gelegen tussen rechtervoorkamer en -kamer. Tricuspidaliskleplijden kan geleidelijk aan ontstaan of is aangeboren.

Een vernauwing van de klep of tricuspidalisstenose verhindert dat het bloed vlot van de rechtervoorkamer naar de -kamer gepompt wordt. Dit is zeldzaam.

Een kleplek of tricuspidalisklepinsufficiëntie zorgt ervoor dat het bloed terugvloeit van de rechterkamer naar de -voorkamer. Bij belangrijke lekkage kan dit zorgen voor uitzetting van de lever en op termijn levercirrose.

Afhankelijk van de aard en de ernst van het tricuspidaliskleplijden, de leeftijd en de medische toestand van patiënt kan de tricuspidalisklep heelkundig worden hersteld of vervangen. Voorlopig kan dit nog niet via de lies. Als het tricuspidaliskleplijden nog niet ernstig genoeg is, volstaat een opvolging bij de cardioloog.

Mitraliskleplijden

Mitraliskleplijden is een aandoening van de mitralisklep, de klep gelegen tussen de linkervoorkamer en linkerkamer. Mitraliskleplijden kan geleidelijk aan ontstaan of is aangeboren.

Een vernauwing van de klep, of mitralisklepstenose, verhindert dat het bloed vlot naar de linkerkamer wordt gepompt. Het bloed blijft dan staan in de longen, en geeft ‘water op de longen’ en kortademigheid.

Een lekkage van de klep, of mitralisklepinsufficiëntie, zorgt ervoor dat het bloed terugvloeit naar de linkervoorkamer en de longen, wat ‘water op de longen’ en kortademigheid geeft en op termijn het hart beschadigt.

Afhankelijk van de aard en ernst van het mitraliskleplijden, de leeftijd en de medische toestand van de patiënt, kan de mitralisklep heelkundig hersteld of vervangen worden, of in sommige gevallen via de lies worden behandeld. Als de mitraliskleplijden nog niet ernstig genoeg is, volstaat een opvolging bij de cardioloog.

Atrium septum defect (ASD)

Een atrium septum defect is een gaatje tussen de twee voorkamers van het hart. Het is een aangeboren hartziekte. Kleine gaatjes kunnen spontaan sluiten tijdens de kinderjaren. Grotere gaatjes kunnen op termijn het hart en de longen beschadigen en moeten dan gesloten worden. Dit kan via katheters of via hartchirurgie.

Ventrikel septum defect (VSD)

Een ventrikel septum defect is een gaatje tussen de twee kamers van het hart. Het is een aangeboren hartziekte. Kleine gaatjes kunnen spontaan sluiten tijdens de kinderjaren. Grotere gaatjes kunnen op termijn beschadiging veroorzaken van het hart en de longen en moeten dan gesloten worden. Dit kan via katheters of via hartchirurgie.

Patent Foramen Ovale (PFO)

Een patent foramen ovale (PFO) is een kleine connectie tussen de voorkamers waarlangs kleine klonters of luchtbellen kunnen passeren. Dit kan aanleiding geven tot wat we noemen paradoxale embolen. Kleine klonters die normaal opgevangen worden in de longen worden dan langs de hersenen of andere organen passeren en aanleiding kunnen geven tot een beroerte of zuurstoftekort in andere organen. Bij onverklaarbare beroerte of embolen in de organen bij jonge patiënten kan overwogen worden om een PFO te sluiten met een paraplu.

Pulmonaliskleplijden

Pulmonaliskleplijden is een aandoening van de pulmonaalklep, de klep gelegen tussen de rechterkamer en de arteria pulmonalis, die de longen bevloeit. Pulmonaliskleplijden is meestal een aangeboren aandoening, maar kan ook ontstaan in zeldzame gevallen.

Een vernauwing van de klep of pulmonalisklepstenose verhindert dat het bloed vlot vanuit het rechterhart naar de longen wordt gepompt. Dit geeft klachten van kortademigheid.

Een kleplek of ook pulmonalisklepinsufficiëntie zorgt ervoor dat het bloed terugvloeit naar de rechterkamer. Dit geeft meestal geen klachten. In zeldzame gevallen kan dit ook hartfalen geven en kortademigheid.

Afhankelijk van de aard en de ernst van het pulmonaliskleplijden, de leeftijd en de medische toestand van de patiënt kan de pulmonalisklep percutaan vervangen worden of in zeldzame gevallen chirurgisch. Als het pulmonaliskleplijden niet ernstig genoeg is volstaat een opvolging bij de cardioloog.