Ritme- en geleidingsstoornis

Voorkamerfibrillatie

Voorkamerfibrillatie is een onregelmatig en vaak snel kloppend hartritme waardoor het bloed niet meer optimaal gepompt wordt. Dit kan aanleiding geven tot kortademigheid, gevoel van hartkloppingen of soms algemene zwakte. De klachten kunnen in korte episodes optreden, terug verdwijnen, maar kunnen soms ook blijvend aanwezig zijn. Dit is een frequent voorkomende ritmestoornis en neemt toe met de leeftijd. Hoewel het geen levensbedreigende ritmestoornis is, wordt deze wel geassocieerd met trombose. Afhankelijk van het tromboserisico moet het bloed dan verdund worden. Het ritme kan ook hersteld worden door middel van medicatie, electrische reconversie onder verdoving, of weggebrand worden via katheter (pulmonaal vene isolatie). De verschillende behandelingsmogelijkheden worden steeds wel overwogen en besproken met uw cardioloog.

Voorkamerflutter

Voorkamerflutter is een ritmestoornis van de voorkamer waarbij het hart te snel klopt. Daardoor wordt het bloed niet goed doorgepompt. De aandoening is gelijkaardig aan voorkamerfibrillatie. Dit kan aanleiding geven tot kortademigheid, gevoel van hartkloppingen of soms algemene zwakte. De klachten kunnen in korte episodes optreden, terug verdwijnen, maar kunnen soms ook blijvend aanwezig zijn. Dit is een frequent voorkomende ritmestoornis en neemt toe met de leeftijd. Hoewel het geen levensbedreigende ritmestoornis is, wordt deze wel geassocieerd met trombose. Afhankelijk van het tromboserisico moet het bloed dan verdund worden. Het ritme kan ook hersteld worden door middel van medicatie, elektrische reconversie onder verdoving, of weggebrand worden via katheter (pulmonaal vene isolatie). De verschillende behandelingsmogelijkheden worden steeds wel overwogen en besproken met uw cardioloog.

Bradycardie

Bradycardie is een hartritme dat trager klopt dan het normale (< 60/min). Dit kan normaal zijn bij duursporters (bv. fietsers). Bij niet-sporters kan het abnormaal zijn en een ernstig tot levensbedreigend probleem vormen. Als de bradycardie berust op een ritmestoornis is een pacemakerimplantatie noodzakelijk.

Sick sinussyndroom

Sick sinussyndroom is een afwijking van de sinusknoop welke instaat voor het hartritme. Als deze abnormaal werkt kan het hart ofwel te traag ofwel te snel kloppen. Deze ritmestoornis neemt toe met de leeftijd. Afhankelijk van de ernst moet deze behandeld worden met medicatie of een pacemaker.

Tachycardie

Tachycardie is een abnormaal snel kloppend hart > 100/min. Dit kan het gevolg zijn van een niet-cardiale oorzaak zoals bijvoorbeeld koorts, fysieke inspanning, stress of andere. Een tachycardie kan ook het gevolg zijn van een ritmestoornis ter hoogte van het hart. Tachycardie welke ontstaat ter hoogte van de kamers is een ernstige aandoening waarvoor dringende medische zorgen nodig is. Op termijn kan de implantatie van een interne defibrillator nodig zijn.

Tachycardieën welke ontstaan in de voorkamers, ook wel supraventriculaire tachycardieën genoemd, zijn meestal eerder goedaardig, maar kunnen wel aanleiding geven tot hartfalen, bewustzijnsverlies, thoracale druk. Afhankelijk van het type supraventriculaire tachycardie kan deze behandeld worden door middel van katheterablatie of met medicatie.