World MRSA Day

Op vrijdag 2 oktober 2020 besteden we binnen het A.S.Z. Aalst - Geraardsbergen - Wetteren graag extra aandacht aan het voorkomen van 'MRSA'. ‘World MRSA Day’ heeft als doel om de MRSA-bacterie en de bijhorende risico’s onder de aandacht brengen. Op deze manier willen we zorgverleners sensibiliseren om zorginfecties te voorkomen.

 

De MRSA-bacterie (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus) is een bacterie die vaak voorkomt, zowel bij gezonde personen als in de ziekenhuisomgeving. Deze bacterie veroorzaakt meestal een infectie als het afweersysteem door ziekte verzwakt is. Bij gezonde personen komt de bacterie vaak voor t.h.v. de huid en de neus en men kan al dan niet tijdelijk drager zijn van de bacterie. Personen die ‘gekoloniseerd’ zijn met MRSA hebben meestal geen symptomen, maar ze hebben een tot 12 keer groter risico om een echte infectie te gaan ontwikkelen. Deze infecties zijn meestal moeilijk te behandelen daar de bacterie vaak resistent is aan heel wat antibiotica.  

 

De overdracht van MRSA gebeurt meestal door direct contact met een besmet persoon of via besmette voorwerpen. In een zorginstelling gebeuren ook veel invasieve technieken waardoor de bacterie daar de kans krijgt om ook via andere toegangswegen een infectie te veroorzaken. De handen van zorgverleners en besmette apparatuur zijn de meest belangrijke manier van overdracht.

 

Binnen het A.S.Z. doen we er alles aan om een verspreiding van MRSA te voorkomen. We sporen de bacterie preventief op bij opnames van risicopatiënten of pre- operatief. Uiteraard blijft een correcte handhygiëne bij elke patiënt heel belangrijk.  

 

Meer informatie vindt u terug in onze brochure. 

 

World_MRSA_Day

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail